Eh nie mam pomysłu na to zadanie=/ ..
W duża kulę wpisano 3 małe kule o jednakowych promieniach w taki sposób, że każda z kul jest styczna do trzech pozostałych. Oblicz skalę podobieństwa małej kuli do dużej kuli..
3 jednakowe kule wpisane w jedną
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
3 jednakowe kule wpisane w jedną
Mówiąc w "przekroju" środki małych okręgów o promieniu r tworzą trójkąt równoboczny o boku 2r, a odcinek łączący środek dużego okręgu o promieniu R ze środkiem małego okręgu to R-r, jeszcze raz powtarzam, mówię o przekroju.
Dalej powinnaś sobie poradzić.
Dalej powinnaś sobie poradzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
3 jednakowe kule wpisane w jedną
\(\displaystyle{ R=\frac{2}{3}*(\frac{\sqrt{3}}{2})*a}\)
\(\displaystyle{ 2*r+2*r*\cos(\frac{\pi}{6})=\sqrt{3}*R}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 9 lip 2004, o 15:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Police