Ostroslup o bokach a,b,c
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
Witam, mam problem z takim zadankiem...
Podstawa ostroslupa jest trojkat o bokach a,b,c. Wszystkie katy plaskie przy wierzcholku sa katami prostymi. Oblicz objetosc ostroslupa.
Pozdrawiam, Aram
Podstawa ostroslupa jest trojkat o bokach a,b,c. Wszystkie katy plaskie przy wierzcholku sa katami prostymi. Oblicz objetosc ostroslupa.
Pozdrawiam, Aram
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
niech \(\displaystyle{ x,y,z}\) beda dlugosciami krawedzi bocznych. uklad rownan z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array} x^2 + y^2 = a^2 \\ y^2 + z^2 = b^2 \\ z^2 + x^2 = c^2 \end{array}}\).
rozwiazujesz ze wzgledu na \(\displaystyle{ x,y,z}\) i wtedy \(\displaystyle{ V = {xyz \over 6}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array} x^2 + y^2 = a^2 \\ y^2 + z^2 = b^2 \\ z^2 + x^2 = c^2 \end{array}}\).
rozwiazujesz ze wzgledu na \(\displaystyle{ x,y,z}\) i wtedy \(\displaystyle{ V = {xyz \over 6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
Czemu V = (x*y*z)/6 z jakiej zaleznosci tyle Ci wychodzi ?
Btw. Czy istnieje w ostroslupie jakies zawsze dobrze okreslone miejsce spodka wysokosci ?
Btw. Czy istnieje w ostroslupie jakies zawsze dobrze okreslone miejsce spodka wysokosci ?
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
1. wystarczy "postawic" ten ostroslup na jednej z podstaw bedacej trojkatem rownobo cznym i dalej trywialne
2. nie, bo wierzcholek ktory opuszczasz mozesz sobie polozyc gdziekolwiek w przestrzeni.
2. nie, bo wierzcholek ktory opuszczasz mozesz sobie polozyc gdziekolwiek w przestrzeni.
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
musze przyznac ze slabo Cie rozumiem... Jak biore sobie przyklad ostroslupa trojkatnego prawdlowego to raczej tam mam juz musze umiescic spodek wysokosci na przecieciu sie srodkowych podstawy a nie jak Ty mowisz moge go umiescic gdziekolwiek w przestrzeni...
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
no to w tym jednym konkretnym przypadku ci wyjdzie jakies przyzwoite miejsce. wez sobie ostroslup o podstawie w punktach (0,0,0),(0,1,0),(1,0,0) i czwartym wierzcholku powiedzmy w punkcie (1000,1000,1).
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
Jednak spojrz skoro jest tak jak mowisz i moge sobie postawic spodek wysokosci gdziekoliwek w przestrzeni to wysokosc bedzie nam sie zmieniala a tym samym objetosc...
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
Dobrze wiec moze inaczej... moze w ten sposob to zrozumiem
Co rozumiesz przez to pojecia "postawienia" ostrokata na podstawie trojkata rownobocznego... bo po pierwsze nie rozumiem tego jak mozemy postawic ten ostroslup na jakiejs podstawie trojkata rownobocznego ktorej nie mamy danej w zadaniu... pozatym co to ma byc za podstawa... o dowolnych bokach (rownobocznych) ? Pozatym jak chcesz odniesc podstawe trojkata rownobocznego ( ktora sam tworzysz dla potrzeb zadania ) na ktorej chcesz "postawic" ostroslup do wysokosci...
Bardzo chcialbym zebys rozwial moje watpliwosci bo ten temat szczegolnie mnie zainteresowal bo moze to dziwne lecz pierwszy raz o tym slysze...
Co rozumiesz przez to pojecia "postawienia" ostrokata na podstawie trojkata rownobocznego... bo po pierwsze nie rozumiem tego jak mozemy postawic ten ostroslup na jakiejs podstawie trojkata rownobocznego ktorej nie mamy danej w zadaniu... pozatym co to ma byc za podstawa... o dowolnych bokach (rownobocznych) ? Pozatym jak chcesz odniesc podstawe trojkata rownobocznego ( ktora sam tworzysz dla potrzeb zadania ) na ktorej chcesz "postawic" ostroslup do wysokosci...
Bardzo chcialbym zebys rozwial moje watpliwosci bo ten temat szczegolnie mnie zainteresowal bo moze to dziwne lecz pierwszy raz o tym slysze...
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
sorki, napisalem nie to co myslalem - mialo byc prostokatnym. chodzi o to zeby spojrzec inaczej na ten ostroslup - w koncu ma 4 podstawy, nie jedna.
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
Ok teraz juz wiem o co Ci chodzilo ze zrobieniem tego zadanka....
Ale jesli chodzi ogolnie o te spodki wysokosci to w koncu jak z nimi jest gdzie trzeba lub mozna jes umiescisc bo teraz juz sie calkiem zgubilem w tym co pisales w ostatnich postach.... powiedzmy ze za przyklad dam ostroslup o podstawie trojkatnej o bokach a,b,c w ktorym wszystkie krawedzie boczne sa nachyolne do postawy pod katem alfa...
Ale jesli chodzi ogolnie o te spodki wysokosci to w koncu jak z nimi jest gdzie trzeba lub mozna jes umiescisc bo teraz juz sie calkiem zgubilem w tym co pisales w ostatnich postach.... powiedzmy ze za przyklad dam ostroslup o podstawie trojkatnej o bokach a,b,c w ktorym wszystkie krawedzie boczne sa nachyolne do postawy pod katem alfa...
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
no to w tym konkretnym przypadku to bedzie srodek okregu opisanego - spodek wysokosci jest rownoodlegly od wierzcholkow trojkata.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
no to wtedy spodek wysokosci zalezy od tych 3ch wielkosci. pewnie mozna analitycznie wyprowadzic jakis kosmiczny wzor, ale po co?
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 19 lut 2005, o 13:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sochaczew
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Ostroslup o bokach a,b,c
Dam Ci inny ciekawy przyklad ktory mnie zastanowil.
Masz ostroslup w podstawie trojkat rownoboczny, z tego co mowililsmy wczesniej spodek wysokosci u takiego trojkata powinnien byc na przecieciu sie srodkowych, lecz spojrz na taki przypadek gdy wierzcholek ostroslupa nie znajduje sie tak jakby nad podstawa.
Wtedy chyba juz spodek nie bedzie umiejscowiony w tym miejscu...
(Sory ze tak malo matematycznie opisuje umiejscowienie tego wierzcholka ale chyba wiesz o co mi chodzi)
Masz ostroslup w podstawie trojkat rownoboczny, z tego co mowililsmy wczesniej spodek wysokosci u takiego trojkata powinnien byc na przecieciu sie srodkowych, lecz spojrz na taki przypadek gdy wierzcholek ostroslupa nie znajduje sie tak jakby nad podstawa.
Wtedy chyba juz spodek nie bedzie umiejscowiony w tym miejscu...
(Sory ze tak malo matematycznie opisuje umiejscowienie tego wierzcholka ale chyba wiesz o co mi chodzi)