mam problem z takim zadaniem:
Podstawą ostrosłupa jest romb o wysokości mającej długość 4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i kącie ostrym mającym miarę \(\displaystyle{ 60^{o}}\). Stosunek wysokości ostrosłupa do dłuższej przekątnej podstawy jest równy 3:2. Oblicz objętość ostrsłupa.
Z góry dzięki za pomoc
objętość ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 mar 2007, o 23:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
objętość ostrosłupa
wskazówka
W trójkącie równobocznym
długość boku \(\displaystyle{ a}\)
wysokość \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
Zauważ, że romb jest 'sklejeniem' dwóch trójkątów równobocznych, a więc dłuższa przekątna jest 2 razy dłuższa od wysokości.
\(\displaystyle{ d=8\sqrt{3}}\)
Długość boku rombu jest równa \(\displaystyle{ 8}\)
W trójkącie równobocznym
długość boku \(\displaystyle{ a}\)
wysokość \(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2}}\)
Zauważ, że romb jest 'sklejeniem' dwóch trójkątów równobocznych, a więc dłuższa przekątna jest 2 razy dłuższa od wysokości.
\(\displaystyle{ d=8\sqrt{3}}\)
Długość boku rombu jest równa \(\displaystyle{ 8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 mar 2007, o 23:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
objętość ostrosłupa
a jak obliczyć wysokość ostrosłupa, jest to potrzebne do obliczenia objętości. a skąd wiadomo że dłuższa przekątna jest 2 razy dłuższa niż wysokość tego rombu. może jest jakiś wzór na obliczenie yej przekątnej?znając wyskość i bok rombu?
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
objętość ostrosłupa
z treści zadania "Stosunek wysokości ostrosłupa do dłuższej przekątnej podstawy jest równy 3:2"
dłuższą przekątną masz, więc wysokość możesz wyliczyć
Dłuższa przekątna to suma wysokości tych dwóch 'sklejonych' trójkątów równobocznych.
dłuższą przekątną masz, więc wysokość możesz wyliczyć
Dłuższa przekątna to suma wysokości tych dwóch 'sklejonych' trójkątów równobocznych.