graniastosłup prosty :)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
borsi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 26 paź 2007, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość

graniastosłup prosty :)

Post autor: borsi »

bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:

Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt ABC, w którym kąt BAC = Π(pi)/6, kąt ACB = 7Π/12 i długość wysokości CC' wynosi 2 cm. Przekątna ściany bocznej o najmniejszym polu tworzy z płaszczyzną podstawy kąt α= Π/4. Oblicz objętość tego graniastosłupa.

Bardzo serdecznie proszę o pomoc :cry:
Daumier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 14 lut 2007, o 23:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

graniastosłup prosty :)

Post autor: Daumier »

Również proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Nie mogę sobie rozpisać wystarczająco niewiadomych, zawsze coś mi zostanie.

Mógłby ktoś się podzielić rozwiązaniem ?
Z góry dzięki
ODPOWIEDZ