Kąty w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tomo88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 27 paź 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Okolice Tarnowa
Podziękował: 12 razy

Kąty w ostrosłupie

Post autor: tomo88 »

kąty w ostrosłupie!! oto zadanie:
Padstawa ostrosłupa jest czworokat ABCD , w którym lABl = 7, lBCl = 3 i lCDl = 5. wiedzac , że
wszystkie ściany boczne tego ostrosłupa tworzą z podstawa kąt 75 stopni, oblicz długość odcinka DA.
Zmagam sie z tym zadaniem juz kilka godzin. Jesli ktos ma jakies wskazówki mogace mi pomoc rozwiazac to zadanie to prosze pisac. (zdesperowany juz jestem)
z góry dzięki:)
pozdro.
ODPOWIEDZ