W prostopadłościanie prostokątnym, przekątna podstawy ma długość 6 cm. i tworzy z przekątną prostopadłościana kąt 30 stopni. Oblicz objętość.
Edit by Tomek R.: Pisz regulaminowe tematy. Ten poprawiłem.
Oblicz objętość prostopadłościanu. Podana przekątna i
- Maniek
- Użytkownik
- Posty: 841
- Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Będzin | Gliwice
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz objętość prostopadłościanu. Podana przekątna i
Również uważam że troche mało danych bo : z tg30* da się wyliczyć H czyli wysokość, ale nie ma jak dobrać sie do podstawy czyli a, b !! więc chyba ktoś się pomylił albo nie znam pprostu sposobu
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Oblicz objętość prostopadłościanu. Podana przekątna i
Wydaje mi sie , ze jesli mamy przekarna podstawy, kat to mozemy wyliczyc h prostopadloscianu. Pole podstawy mozemy wyliczyc ze wzoru na przekatne (d1*d2)/2, bo przeciez wiemy ze w prostokacie przekatne maja te same dlugosci. Tak wiec mamy juz pole i wysokosc - wiec latwo wyliczyc objetosc.
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Oblicz objętość prostopadłościanu. Podana przekątna i
lirene,
No właśnie , że nie jest tak prosto ... wzór na pole \(\displaystyle{ \large S=\frac{d_1\cdot d_2}{2}}\) to wzór na pole, ale tylko rombu jako, że przekatne rombu przecinają się pod kątem prostym ... Aby policzyc pole prostokąta mając dane tylko długości przekatnej można skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ S=\frac{d_1\cdot d_2}{2} \sin\alpha}\) (nie jestem pewien), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt ostry pomiędzy przekatnymi ...
No właśnie , że nie jest tak prosto ... wzór na pole \(\displaystyle{ \large S=\frac{d_1\cdot d_2}{2}}\) to wzór na pole, ale tylko rombu jako, że przekatne rombu przecinają się pod kątem prostym ... Aby policzyc pole prostokąta mając dane tylko długości przekatnej można skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ S=\frac{d_1\cdot d_2}{2} \sin\alpha}\) (nie jestem pewien), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt ostry pomiędzy przekatnymi ...
Oblicz objętość prostopadłościanu. Podana przekątna i
Nie koniecznie Zlodiej, ostatnio na lekcji matematyki korzystalismy z tego wzoru przy obliczaniu pola kwadratu nawet
[ Dodano: Sob Mar 19, 2005 4:55 pm ]
Dobra - przemyslalam - przyznaje ci racje:)
[ Dodano: Sob Mar 19, 2005 4:55 pm ]
Dobra - przemyslalam - przyznaje ci racje:)