Treść zadania:
W pokoju o kształcie prostopałościanu w punkcie \(\displaystyle{ P}\) znajduje się pająk,a w punkcie \(\displaystyle{ M}\) mucha uwięziona w pajęczynie. lie metrów mierzy najkrótsza droga, po ktorej pajqk może dojść do muchy po ścianach?
Nie wiem jak udowodnić która droga będzie najkrótsza? Byłbym wdzięczny za podpowiedź.
Prostopadłościan i jego wymiary są na rysunku w linku poniżej:
Najkrótsza droga po ścianach prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 27 maja 2017, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnystaw
- Podziękował: 30 razy
Re: Najkrótsza droga po ścianach prostopadłościanu
Narysowałem siatkę. Wychodzi mi, że najkrótsza dorga idzie po przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych o długościach:
\(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 8}\).
Zatem wynikiem powinien być \(\displaystyle{ \sqrt{80} }\), a według odpowiedzi jest to \(\displaystyle{ \sqrt{74} }\). Jak ten wynik uzyskać?
\(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 8}\).
Zatem wynikiem powinien być \(\displaystyle{ \sqrt{80} }\), a według odpowiedzi jest to \(\displaystyle{ \sqrt{74} }\). Jak ten wynik uzyskać?
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
Re: Najkrótsza droga po ścianach prostopadłościanu
bo zgodnie z rysunkiem pająk może iść po przedniej i górnej jak w twoim rozwiązaniu, wtedy masz trójkat 4x8, ale może iść po lewej i górnej albo po przedniej i prawej, sprawdź też te przypadki