ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
retmiki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2021, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: retmiki »

Witam, mam problem z zadaniem z [ciach] , czy ktoś może mi wyjaśnić skąd bierze się pierwsze równanie z rozwiązania \(\displaystyle{ \frac{ \frac{a}{2} }{h} = \cos \alpha }\) ?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: piasek101 »

Oznaczenia z zadania - tyle.
Trójkąt \(\displaystyle{ 0,5a;H;h}\).
retmiki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2021, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: retmiki »

Skąd bierze się to \(\displaystyle{ 0,5a}\)?
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2021, o 22:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: piasek101 »

,,Oznaczenia z zadania".

\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy, do trójkąta prostokątnego (o jakim pisałem) trzeba jej połowę.
retmiki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 19 kwie 2021, o 21:36
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 1 raz

Re: ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: retmiki »

ok, dopiero zauważyłem. Wszystko jasne :)
ODPOWIEDZ