Ostrosłup z rombem
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 18
- Podziękował: 16 razy
Ostrosłup z rombem
Podstawą ostrosłupa jest romb, którego bok ma długość \(\displaystyle{ 10}\). Dwie ściany boczne ostrosłupa \(\displaystyle{ 14}\) prostopadle do płaszczyzny podstawy i tworzą ze sobą kąt rozwarty \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \sin\alpha = \frac34}\). Pozostałe ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod katem \(\displaystyle{ \beta}\), którego sinus jest równy \(\displaystyle{ \frac35.}\) Oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2021, o 21:07 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Ostrosłup z rombem
Podpowiedzi :
1) Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) masz na ścianie bocznej.[edit] Patrz na dół.
2) Znając sinusa \(\displaystyle{ \alpha}\) możesz wyznaczyć cosinusa - oczywiście \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt rombu.
[edit] 1) To nie jest prawda.
Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest między odpowiednią wysokością ściany bocznej (o której mowa), a wysokością rombu (do tego przyda się wysokość ostrosłupa).
[edit1] Drugi lepszy pomysł - zająć się polem rombu (wtedy dorwiemy jego wysokość, a ta przyda się dalej.
1) Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) masz na ścianie bocznej.[edit] Patrz na dół.
2) Znając sinusa \(\displaystyle{ \alpha}\) możesz wyznaczyć cosinusa - oczywiście \(\displaystyle{ \alpha}\) to kąt rombu.
[edit] 1) To nie jest prawda.
Kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest między odpowiednią wysokością ściany bocznej (o której mowa), a wysokością rombu (do tego przyda się wysokość ostrosłupa).
[edit1] Drugi lepszy pomysł - zająć się polem rombu (wtedy dorwiemy jego wysokość, a ta przyda się dalej.
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Re: Ostrosłup z rombem
Bok rombu \(\displaystyle{ a=10}\)
wysokość rombu \(\displaystyle{ h_r=a\cdot \sin\alpha\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ h_r=\frac{15}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\beta=\frac35\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ \cos\beta=\frac45}\)
wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H}\), wysokość rombu \(\displaystyle{ h_r}\) i wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h_s}\)
tworzą trójkąt prostokątny o kącie \(\displaystyle{ \beta}\), więc
\(\displaystyle{ h_s=\frac{h_r}{\cos\beta}\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ h_s=\frac{75}{8}}\)
\(\displaystyle{ H=h_s\cdot\sin\beta\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ H=\frac{45}{8}}\)
pole powierzchni ściany prostopadłej do podstawy \(\displaystyle{ P_p=\frac12\cdot a\cdot H\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ P_p=\frac{225}{8}}\)
pole powierzchni ściany skośnej do podstawy \(\displaystyle{ P_s=\frac12\cdot a\cdot h_s\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ P_s=\frac{375}{8}}\)
pole powierzchni bocznej ostrosłupa \(\displaystyle{ P_b=2\cdot P_p+2\cdot P_s\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ P_b=150}\)
wysokość rombu \(\displaystyle{ h_r=a\cdot \sin\alpha\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ h_r=\frac{15}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\beta=\frac35\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ \cos\beta=\frac45}\)
wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ H}\), wysokość rombu \(\displaystyle{ h_r}\) i wysokość ściany bocznej \(\displaystyle{ h_s}\)
tworzą trójkąt prostokątny o kącie \(\displaystyle{ \beta}\), więc
\(\displaystyle{ h_s=\frac{h_r}{\cos\beta}\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ h_s=\frac{75}{8}}\)
\(\displaystyle{ H=h_s\cdot\sin\beta\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ H=\frac{45}{8}}\)
pole powierzchni ściany prostopadłej do podstawy \(\displaystyle{ P_p=\frac12\cdot a\cdot H\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ P_p=\frac{225}{8}}\)
pole powierzchni ściany skośnej do podstawy \(\displaystyle{ P_s=\frac12\cdot a\cdot h_s\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ P_s=\frac{375}{8}}\)
pole powierzchni bocznej ostrosłupa \(\displaystyle{ P_b=2\cdot P_p+2\cdot P_s\ \ \color{green}\ \Rightarrow\ \color{black}\ \ P_b=150}\)