Dany jest sześcian o podstawach \(\displaystyle{ ABCD}\) i \(\displaystyle{ PQRS}\). Punkty \(\displaystyle{ K,L,M}\) są środkami odpowiednio krawędzi \(\displaystyle{ BQ,QR,RS}\). Wyznaczyć rozwartość kąta \(\displaystyle{ KLM}\).
No to tutaj policzyłem z tw. Pitagorasa długości tych trzech boków trójkąta \(\displaystyle{ KLM}\) i wyszło mi, że ten kąt jest równy \(\displaystyle{ 120}\) stopni, ale użyłem do tego twierdzenia cosinusów. Moje pytanie jest jak zrobić to zadanie metodami geometrii klasycznej, najlepiej nie używając zbytnio trygonometrii. Może ktoś pomóc?
Dany jest sześcian
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 27 paź 2015, o 23:44
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 30 razy
Re: Dany jest sześcian
Wiesz już z Pitagorasa, że boki w trójkącie \(\displaystyle{ KLM}\) są w relacji \(\displaystyle{ 1 :1: \sqrt{3} }\).
Rozważmy trójkąt równoboczny:
Długość boku wynosi \(\displaystyle{ a}\), długość wysokości wynosi \(\displaystyle{ h=\frac{ \sqrt{3} }{2}a }\), odległość od wierzchołka do środka (tam, gdzie przecinają się wysokości) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h = \frac{a}{ \sqrt{3} } }\), czyli boki w trójkącie rozwartokątnym są w relacji
\(\displaystyle{ a:\frac{a}{ \sqrt{3} }:\frac{a}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ 1:\frac{1}{ \sqrt{3} }:\frac{1}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}:1:1}\)
Więc są podobne i kąty mają takie same, więc kąt \(\displaystyle{ KLM}\) też ma \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\).
Rozważmy trójkąt równoboczny:
Długość boku wynosi \(\displaystyle{ a}\), długość wysokości wynosi \(\displaystyle{ h=\frac{ \sqrt{3} }{2}a }\), odległość od wierzchołka do środka (tam, gdzie przecinają się wysokości) wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}h = \frac{a}{ \sqrt{3} } }\), czyli boki w trójkącie rozwartokątnym są w relacji
\(\displaystyle{ a:\frac{a}{ \sqrt{3} }:\frac{a}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ 1:\frac{1}{ \sqrt{3} }:\frac{1}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}:1:1}\)
Więc są podobne i kąty mają takie same, więc kąt \(\displaystyle{ KLM}\) też ma \(\displaystyle{ 120^{\circ}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 3394
- Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 981 razy
- Pomógł: 3 razy
Re: Dany jest sześcian
Tak, ale myślę, że można to zadanie zrobić nawet prościej. Jak dorysujemy w tym sześcianie pozostałe odcinki łączące środki krawędzi sześcianu to dostaniemy sześciokąt jak tutaj:
Trzeba tylko uzasadnić, że jest on foremny, boki są oczywiście równe, a kąty też muszą być takie same bo wszystkie kąty w tym sześciokącie są pomiędzy odcinkami łączącymi środki prostopadłych krawędzi. A sześciokąt foremny jak wiadomo ma kąt wewnętrzny równy 120 stopni.
Trzeba tylko uzasadnić, że jest on foremny, boki są oczywiście równe, a kąty też muszą być takie same bo wszystkie kąty w tym sześciokącie są pomiędzy odcinkami łączącymi środki prostopadłych krawędzi. A sześciokąt foremny jak wiadomo ma kąt wewnętrzny równy 120 stopni.