Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

Podstawami sześcianu o krawędzi 1 są kwadraty \(\displaystyle{ ABCD}\) i \(\displaystyle{ PQRS}\), a jego krawędzie boczne
to \(\displaystyle{ AP, BQ, CR, DS}\). Wyznaczyć odległość między prostymi \(\displaystyle{ BP}\) i \(\displaystyle{ CQ}\).

Może mi ktoś pomóc jak to zrobić? Zacząłem coś rysować i liczyć i wyszło mi, że \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{6} }{4} }\), ale nie jestem tego pewny, chciałbym zobaczyć jak tego typu zadania się powinno robić.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22232
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: a4karo »

Umieść sześcian w układzie współrzędnych, napisz równania parametryczne obu prostych, znajdź minimum funkcji dwóch zmiennych.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

Nie no nie mogę tak zrobić. Muszę rozwiązać to zadanie metodami syntetycznymi, a nie analitycznymi. Dlatego proszę jeszcze o pomoc.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: JHN »

Zauważ, że \(\displaystyle{ BP}\) i \(\displaystyle{ CQ}\) zawarte są, odpowiednio, w płaszczyznach \(\displaystyle{ PBD}\) i \(\displaystyle{ CQS}\), które są równoległe. Pozostaje policzyć odległość pomiędzy nimi...
Odpowiedź:    
Pozdrawiam
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

A dlaczego płaszczyzny \(\displaystyle{ PBD}\) i \(\displaystyle{ CQS}\) są równoległe? Jak to uzasadnić?

A nawet zakładając tą równoległość, to jak wyznaczyć odległość między tymi płaszczyznami?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: JHN »

Zrób schludny rysunek i- zauważysz pary odcinków równoległych... Płaszczyzny te są prostopadłe do przekątnej sześcianu i tną ją na odcinki: dwa są wysokościami pewnych ostrosłupów, jeden - szukanym odcinkiem odległości.

Pozdrawiam
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

Dobra narysować to ja sobie umiem, ale ja pytam o dokładne uzasadnienie dlaczego te płaszczyzny są równoległe. Jak to uzasadniasz? Albo może inaczej, jaki jest warunek wystarczający, aby płaszczyzny były równoległe?
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7920
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: janusz47 »

Odcinki \(\displaystyle{ \overline{BP}, \ \ \overline{QC} }\) wyznaczone przez proste leżą w dwóch płaszczyznach prostopadłych ścian bocznych sześcianu o krawędzi długości \(\displaystyle{ 1. }\)(rysunek).

Odległość między nimi \(\displaystyle{ d }\) jest równa długości rzutów \(\displaystyle{ |\overline{PQ}| = 1 = |\overline{BC}|}\) czyli długości krawędzi sześcianu.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: JHN »

Spróbuję inaczej.
max123321 pisze: 22 sty 2021, o 17:55 Dobra narysować to ja sobie umiem, ...
To narysuj, albo zorganizuj sobie szkielet sześcianu, i:
niech \(\displaystyle{ M}\) będzie środkiem ciężkości sześcianu. Znajdź obraz \(\displaystyle{ \Delta PBD}\) w symetrii środkowe względem punktu \(\displaystyle{ M}\) i znajdź związek z zadanymi przez Ciebie pytaniami...
janusz47 pisze: 22 sty 2021, o 20:20 Odległość między nimi \(\displaystyle{ d }\) jest równa długości rzutów \(\displaystyle{ |\overline{PQ}| = 1 = |\overline{BC}|}\) czyli długości krawędzi sześcianu.
Jestem pod wrażeniem Waszej wyobraźni...

Pozdrawiam
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

JHN pisze: 22 sty 2021, o 21:19 niech \(\displaystyle{ M}\) będzie środkiem ciężkości sześcianu. Znajdź obraz \(\displaystyle{ \Delta PBD}\) w symetrii środkowe względem punktu \(\displaystyle{ M}\).
No jest to jakieś uzasadnienie, ale z tego co wiem to się robiło dużo prościej, był jakiś warunek na równoległość płaszczyzn o ile się mylę, że jakieś proste musiały być równoległe czy coś, ale nie mogę znaleźć nigdzie, jak to szło?
JHN pisze: 22 sty 2021, o 21:19 Jestem pod wrażeniem Waszej wyobraźni...
Janusz pozostanie Januszem, mnie w to nie mieszaj...
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: JHN »

max123321 pisze: 22 sty 2021, o 22:09 ...ale nie mogę znaleźć nigdzie, jak to szło?
Nie wiem, o czym myślisz...

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden, już ostatni, pomysł, aby Cię przekonać do słuszności mojego rozwiązania:
Jedna z osi obrotów własnych sześcianu zawiera jego przekątną \(\displaystyle{ \overline{AR}}\) ! \(\displaystyle{ \overline{BP}, \overline{CQ}}\) zakreślają w takich obrotach pierścienie kołowe...

Pozdrawiam
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

Dobra już bez łaski, znalazłem to o co mi chodzi. Są dwa stwierdzenia, które to załatwiają:
1. Jeśli \(\displaystyle{ k||l}\) i \(\displaystyle{ k \subseteq \pi}\), to \(\displaystyle{ l||\pi}\)
2. Jeśli w płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi_1}\) zawarte są dwie nierównoległe proste \(\displaystyle{ k,l}\) takie, że \(\displaystyle{ k||\pi_2}\) i \(\displaystyle{ l||\pi_2}\) to wówczas \(\displaystyle{ \pi_1||\pi_2}\)

Dobra no to równoległość płaszczyzn \(\displaystyle{ PBD}\) i \(\displaystyle{ CQS}\) jest załatwiona. A jak znaleźć odległość między nimi? Dlaczego te płaszczyzny są prostopadłe do przekątnej kwadratu?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: JHN »

Mała kwerenda:
max123321 pisze: 25 sty 2021, o 00:07 ...Są dwa stwierdzenia, które to załatwiają...
JHN pisze: 22 sty 2021, o 14:17 ...zauważysz pary odcinków równoległych...
max123321 pisze: 25 sty 2021, o 00:07 Dlaczego te płaszczyzny są prostopadłe do przekątnej kwadratu?
Kwadratu :?:
JHN pisze: 23 sty 2021, o 13:02 Jedna z osi obrotów własnych sześcianu zawiera jego przekątną \(\displaystyle{ \overline{AR}}\) ! \(\displaystyle{ \overline{BP}, \overline{CQ}}\) zakreślają w takich obrotach pierścienie kołowe...
max123321 pisze: 25 sty 2021, o 00:07 A jak znaleźć odległość między nimi?
JHN pisze: 22 sty 2021, o 14:17 ...Płaszczyzny [...] tną ją [przekątną sześcianu] na odcinki: dwa są wysokościami pewnych ostrosłupów, jeden - szukanym odcinkiem odległości.
JHN pisze: 22 sty 2021, o 10:14
Odpowiedź:    
Pozdrawiam
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3396
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: max123321 »

Napisałeś tylko, że są pary odcinków równoległych, ale nie uzasadniłeś dlaczego te płaszczyzny są równoległe. Porządnie to trzeba było napisać te stwierdzenia co ja napisałem, żeby było wiadomo z czego się korzysta. Bo tam wiesz, to, że te odcinki są równoległe to ja widziałem, tylko co z tego.

Tam dalej oczywiście sześcianu, a nie kwadratu, moja pomyłka.

No dobra to to jest załatwione, a dlaczego przekątna sześcianu jest prostopadła do tych płaszczyzn? I dlaczego te płaszczyzny dzielą ją na trzy równe części?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 671
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 207 razy

Re: Podstawami sześcianu o krawędzi 1

Post autor: JHN »

max123321 pisze: 25 sty 2021, o 11:31 ... a dlaczego przekątna sześcianu jest prostopadła do tych płaszczyzn?
JHN pisze: 23 sty 2021, o 13:02 Jedna z osi obrotów własnych sześcianu zawiera jego przekątną \(\displaystyle{ \overline{AR}}\)
Te obroty są równocześnie obrotami własnymi ostrosłupów \(\displaystyle{ BDPA}\) oraz \(\displaystyle{ QCSR}\) a ich osie zawierają ich wysokości
max123321 pisze: 25 sty 2021, o 11:31 I dlaczego te płaszczyzny dzielą ją na trzy równe części?
Tego nie napisałem - to wynika z rachunków
JHN pisze: 22 sty 2021, o 14:17 ...tną ją na odcinki: dwa są wysokościami pewnych ostrosłupów, jeden - szukanym odcinkiem odległości.
wysokości pewnych, czyli przystających do siebie ostrosłupów \(\displaystyle{ BDPA}\) oraz \(\displaystyle{ QCSR}\)...
\(\displaystyle{ {1\over3}\cdot\left({1\over2}\cdot1\cdot1\right)\cdot1={1\over3}\cdot{\sqrt2^2\sqrt3\over4}\cdot h}\)
Wystarczy od długości przekątnej odjąć \(\displaystyle{ 2h}\)...

Pozdrawiam
PS. Nie pisałeś, że oczekujesz pełnego, formalnego, rozwiązania tego zadanie... Najczęściej podsuwamy tylko pomysły...
ODPOWIEDZ