Kąt dwuścienny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Kąt dwuścienny

Post autor: inusia146 »

Trzy punkty \(\displaystyle{ A, B, C}\) leżące na płaszczyźnie \(\displaystyle{ \pi}\) wyznaczają trójkąt równoramienny, w którym \(\displaystyle{ |AC|=|BC|=5}\) oraz \(\displaystyle{ |AB|=6}\). Odcinek \(\displaystyle{ DC}\) jest prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\), a jego długość jest równa \(\displaystyle{ 8}\). Oblicz tangens kąta nachylenia płaszczyzny \(\displaystyle{ ABD}\) do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\).

Chodzi mi o znalezienie kąta liniowego kąta dwuściennego. Wydaje mi się, że powinnam poprowadzić wysokość \(\displaystyle{ CE}\) w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\), która będzie prostopadła do krawędzi kąta dwuściennego. Potrzebuję jeszcze prostej prostopadłej w płaszczyźnie \(\displaystyle{ ABD}\). Czy jeśli poprowadzę wysokość w trójkącie \(\displaystyle{ ABD}\) z wierzchołka \(\displaystyle{ D}\), to jej spodkiem będzie punkt \(\displaystyle{ E}\)? (Wtedy kątem liniowym byłby kąt \(\displaystyle{ CED}\).) Jeżeli tak, to dlaczego? Jakoś nie widzę, dlaczego wysokość poprowadzona z wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) i z wierzchołka \(\displaystyle{ D}\) miałyby mieć wspólny spodek.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Kąt dwuścienny

Post autor: piasek101 »

Tak będzie.
Połącz \(\displaystyle{ A}\) oraz \(\displaystyle{ B}\) z \(\displaystyle{ D}\).
Masz trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABD}\).
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Re: Kąt dwuścienny

Post autor: inusia146 »

piasek101 pisze: 14 sty 2021, o 20:14 Masz trójkąt równoramienny \(\displaystyle{ ABD}\).
Dziękuję bardzo, nie zauważyłam, że ten trójkąt jest równoramienny.
Żeby zadanie było rozwiązane poprawnie, muszę to najpierw uzasadnić? Tzn., że spodki tych wysokości to ten sam punkt?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Kąt dwuścienny

Post autor: piasek101 »

Wg mnie po prostu możesz napisać, że tak jest.
Przecież wiemy, że wysokość trójkąta równoramiennego poprowadzona do podstawy ma spodek w jej środku.
A uzasadnienie to właśnie powyższe zdanie.
inusia146
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 23 lis 2014, o 16:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 90 razy

Re: Kąt dwuścienny

Post autor: inusia146 »

Tak, tak, chodziło mi o to, że ogólnie w takich zadaniach należy najpierw sprawdzić, czy tak jest i napisać, że to zachodzi.
ODPOWIEDZ