Kula

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matura2021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 16 razy

Kula

Post autor: matura2021 »

Sześcian z brązu przetopiono na kulę. Stosunek pola powierzchni tej kuli do pola powierzchni sześcianu jest równy?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34123
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5192 razy

Re: Kula

Post autor: Jan Kraszewski »

Znasz wzory na objętości i pola powierzchni tych brył?

JK
matura2021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 16 razy

Re: Kula

Post autor: matura2021 »

tak tak.
Próbuje robić to zadanie i nie wychodzi mi dobrze :(
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Kula

Post autor: JHN »

Przy standardowych oznaczeniach:
\(\displaystyle{ {4\over3}\pi r^3=a^3\iff{r\over a}=\sqrt[3]{3\over4\pi}}\)

\(\displaystyle{ {P_Q\over P_{sz}}={4\pi r^2\over 6a^2}={2\pi\over3}\sqrt[3]{3\over 4\pi}^2=\sqrt[3]{\pi\over6}}\)

Pozdrawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22171
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3748 razy

Re: Kula

Post autor: a4karo »

JHN pisze: 17 gru 2020, o 10:30 Przy standardowych oznaczeniach:
\(\displaystyle{ {4\over3}\pi r^3=a^3\iff{r\over a}=\sqrt[3]{3\over4\pi}}\)

\(\displaystyle{ {P_Q\over P_{sz}}={4\pi r^2\over 6a^2}={2\pi\over3}\sqrt[3]{3\over 4\pi}^2=\sqrt[3]{\pi\over6}}\)

Pozdrawiam
Brawo, super!
matura2021
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 lis 2020, o 13:15
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18
Podziękował: 16 razy

Re: Kula

Post autor: matura2021 »

dziękuje już widzę swój błąd :)
ODPOWIEDZ