Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: dinx »

Niestety nie wiem jak się za to zabrać. Podejrzewam, że coś na wektorach.

1) Udowodnić, że wysokości opuszczone na ściany czworościanu foremnego przecinają się dokładnie w jednym punkcie, który dzieli je w stosunku \(\displaystyle{ 3:1}\).
2) Podać za pomocą \(\displaystyle{ A,B,C}\) wysokości trójkąta.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2020, o 21:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: Jan Kraszewski »

dinx pisze: 24 paź 2020, o 19:152) Podać za pomocą \(\displaystyle{ A,B,C}\) wysokości trójkąta.
A co to znaczy?

JK
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 675
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 211 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: JHN »

dinx pisze: 24 paź 2020, o 19:15 1) Udowodnić, że wysokości opuszczone na ściany czworościanu foremnego przecinają się dokładnie w jednym punkcie, który dzieli je w stosunku \(\displaystyle{ 3:1}\).
Uruchom wyobraźnię, ...
Czworościan foremny ma cztery osie obrotów własnych, zawierają one wysokości (długości \(\displaystyle{ H}\)) czworościanu. Przycinają się one we wspólnym środku kul: opisanej na czworościanie i wpisanej (o promieniu \(\displaystyle{ r}\)) w niego.
Czworościan foremny można rozciąć na cztery przystające ostrosłupy prawidłowe o wspólnym wierzchołku, zatem
\(\displaystyle{ 4\cdot{1\over3}\cdot{a^2\sqrt3\over4}\cdot r={1\over3}\cdot{a^2\sqrt3\over4}\cdot H}\)
czyli
\(\displaystyle{ r={1\over4}H}\)
co jest równoważne tezie

Pozdrawiam
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: matmatmm »

JHN pisze: 24 paź 2020, o 22:10 Uruchom wyobraźnię, ...
Czworościan foremny ma cztery osie obrotów własnych, zawierają one wysokości (długości \(\displaystyle{ H}\)) czworościanu. Przycinają się one we wspólnym środku kul: opisanej na czworościanie i wpisanej (o promieniu \(\displaystyle{ r}\)) w niego.
Dla mnie wcale nie jest to dowód, że przecinają się w jednym punkcie. Ja bym robił tak:

Najpierw pokazujemy, że spodek każdej wysokości czworościanu leży w ortocentrum podstawy. Później pokazujemy, że biorąc dowolne dwie wysokości czworościanu są one zawarte w jednej płaszczyźnie - dokładnie w płaszczyźnie wyznaczonej przez wysokości ścian bocznych. Wreszcie już w tym pokazujemy, że te wysokości czworościanu przecinają się w odpowiedniej proporcji - można to zrobić wykorzystując tw. Pitagorasa. Stąd wynika, że wszystkie wysokości przecinają się w jednym punkcie.
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: dinx »

Jan Kraszewski pisze: 24 paź 2020, o 21:44
dinx pisze: 24 paź 2020, o 19:152) Podać za pomocą \(\displaystyle{ A,B,C}\) wysokości trójkąta.
A co to znaczy?

JK
ABC to wierzchołki trójkąta.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: Jan Kraszewski »

Ale to polecenie nie ma sensu. Co to znaczy "Podać za pomocą wierzchołków trójkąta wysokości trójkąta"? Pomijając już kwestię, że w tym zadaniu badasz czworościan, a nie trójkąt.

JK
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: dinx »

Jan Kraszewski pisze: 26 paź 2020, o 12:42 Ale to polecenie nie ma sensu. Co to znaczy "Podać za pomocą wierzchołków trójkąta wysokości trójkąta"? Pomijając już kwestię, że w tym zadaniu badasz czworościan, a nie trójkąt.

JK
To są dwa osobne polecenia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: Jan Kraszewski »

Co nie zmienia faktu, ze polecenie nie ma sensu.

JK
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: dinx »

Niestety, nie mam na to wpływu :) Z zadań na zajęciach podejrzewam, że to zadanie trzeba wykonać na wektorach.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34487
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: Jan Kraszewski »

A możesz wytłumaczyć, co według Ciebie to zadanie oznacza? Bo trudno oczekiwać, że ktoś pomoże Ci w rozwiązaniu zadania, którego sformułowanie nie ma sensu.

JK
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: dinx »

Jan Kraszewski pisze: 26 paź 2020, o 17:12 A możesz wytłumaczyć, co według Ciebie to zadanie oznacza? Bo trudno oczekiwać, że ktoś pomoże Ci w rozwiązaniu zadania, którego sformułowanie nie ma sensu.

JK
Na zajęciach udowadnialiśmy twierdzenie o środkowych w trójkącie. Przy oznaczeniach \(\displaystyle{ ABC}\) jako wierzchołki trójkąta, \(\displaystyle{ A_1}\) jest punktem na \(\displaystyle{ |BC|}\), a więc \(\displaystyle{ A_1=\frac12 B+\frac12 C}\). Następnie określiliśmy \(\displaystyle{ S=\frac13A+\frac23A_1}\), więc \(\displaystyle{ S=\frac13A+\frac13B+\frac13C}\).
Nie do końca rozumiem ten zapis. Następnie udowadnialiśmy, że czworokąt jest równoległobokiem wtedy i tylko wtedy, gdy środki przekątnych pokrywają się, a później środki boków dowolnego czworokąta są wierzchołkami równoległoboku. Później mieliśmy iloczyn skalarny i do domu były te polecenia. Nie umiem Ci tego wyjaśnić inaczej. Może ten jeden przykład Ci coś rozjaśni.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2020, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: matmatmm »

No to na zajęciach mieliście \(\displaystyle{ A,B,C}\) jako współrzędne wierzchołków trójkąta w układzie współrzędnych. W zadaniu
dinx pisze: 24 paź 2020, o 19:15 2) Podać za pomocą \(\displaystyle{ A,B,C}\) wysokości trójkąta.
być może chodzi o wyznaczenie długości wysokości trójkąta w zależności od współrzędnych wierzchołków.
dinx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 22 cze 2020, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
wiek: 24
Podziękował: 3 razy

Re: Wysokości w czworościanie, wysokości w trójkącie

Post autor: dinx »

matmatmm pisze: 26 paź 2020, o 18:23 No to na zajęciach mieliście \(\displaystyle{ A,B,C}\) jako współrzędne wierzchołków trójkąta w układzie współrzędnych. W zadaniu
dinx pisze: 24 paź 2020, o 19:15 2) Podać za pomocą \(\displaystyle{ A,B,C}\) wysokości trójkąta.
być może chodzi o wyznaczenie długości wysokości trójkąta w zależności od współrzędnych wierzchołków.
Tak, możliwe, że o to chodzi.
ODPOWIEDZ