Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: Radson09 »

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny o polu 643–√ cm2, a ściany boczne są trójkątami prostokątnymi. Oblicz objętość ostrosłupa.
Bok podstawy obliczyłem =16, a co z wysokością, bo nie moge sobie tego wyobraźić.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: kerajs »

Sądzę, iż coś opuściłeś gdyż powyższa treść nie jest jednoznaczna (tzn, mogę wskazać ostrosłupy o różnej objętości których ściany boczne są trójkątami prostokątnymi )

Przypuszczam, że chodzi o trzy przystające trójkąty równoboczne, o przeciwprostokątnej 16 ( o ile pole podstawy to \(\displaystyle{ 64 \sqrt{3}}\) ). Wtedy jego objętość to \(\displaystyle{ \frac{1}{6}(8 \sqrt{2} )^3}\) .
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: Radson09 »

kerajs pisze: 16 mar 2020, o 18:51 Sądzę, iż coś opuściłeś gdyż powyższa treść nie jest jednoznaczna (tzn, mogę wskazać ostrosłupy o różnej objętości których ściany boczne są trójkątami prostokątnymi )

Przypuszczam, że chodzi o trzy przystające trójkąty równoboczne, o przeciwprostokątnej 16 ( o ile pole podstawy to \(\displaystyle{ 64 \sqrt{3}}\) ). Wtedy jego objętość to \(\displaystyle{ \frac{1}{6}(8 \sqrt{2} )^3}\) .
tak pole podstawy to 64pierwiastek z 3 [ciach]
Ostatnio zmieniony 16 mar 2020, o 22:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: a4karo »

kerajs pisze: 16 mar 2020, o 18:51

Przypuszczam, że chodzi o trzy przystające trójkąty równoboczne, o przeciwprostokątnej
hmmm...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: kerajs »

Ech, dopiero teraz zajarzyłem.

Sorki, oczywiście miało być:
kerajs pisze: 16 mar 2020, o 18:51 Przypuszczam, że chodzi o trzy przystające trójkąty równoramienne, o przeciwprostokątnej 16 ( o ile pole podstawy to \(\displaystyle{ 64 \sqrt{3}}\) ). Wtedy jego objętość to \(\displaystyle{ \frac{1}{6}(8 \sqrt{2} )^3}\) .
Ostrosłup o który pytasz widać tu:
Ukryta treść:    
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: Radson09 »

kerajs pisze: 17 mar 2020, o 07:21 Ech, dopiero teraz zajarzyłem.

Sorki, oczywiście miało być:
kerajs pisze: 16 mar 2020, o 18:51 Przypuszczam, że chodzi o trzy przystające trójkąty równoramienne, o przeciwprostokątnej 16 ( o ile pole podstawy to \(\displaystyle{ 64 \sqrt{3}}\) ). Wtedy jego objętość to \(\displaystyle{ \frac{1}{6}(8 \sqrt{2} )^3}\) .
Ostrosłup o który pytasz widać tu:
Ukryta treść:    
Nadal nie mam pojęcia jak wyliczyć H
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: a4karo »

Dorysuj parę kresek, to zobaczysz trójkąt prostokątny

Dodano po 26 sekundach:
Albo popatrz na rysunek z sześcianem
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: Radson09 »

a4karo pisze: 17 mar 2020, o 09:38 Dorysuj parę kresek, to zobaczysz trójkąt prostokątny

Dodano po 26 sekundach:
Albo popatrz na rysunek z sześcianem
No dobra ale co mam zrobić z tym trójkątem jak mam tylko podstawę i żadnych kątów podanych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: a4karo »

Przecież wszystkie kąty są do obliczenia
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: piasek101 »

Przekręcasz ostrosłup tak aby podstawą był jeden z trójkątów prostokątnych - jego wysokością będzie jedno z ramion trójkąta prostokątnego.
Radson09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2020, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 1 raz

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: Radson09 »

piasek101 pisze: 17 mar 2020, o 11:27 Przekręcasz ostrosłup tak aby podstawą był jeden z trójkątów prostokątnych - jego wysokością będzie jedno z ramion trójkąta prostokątnego.
Mo to widać, że wysokością bedzie jedna z przyprostokątnych trójkata prostokatnego, ale jak wyliczyć ten bok ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Ostrosłup podstawa równoboczny boki prostokątne trójkąty

Post autor: piasek101 »

Przecież znasz bok tego równobocznego, a to jest przeciwprostokątna tego równoramiennego.
ODPOWIEDZ