dowod w graniastoslupie
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 kwie 2019, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
dowod w graniastoslupie
W graniastoslupie prostym ktory w podstawie ma trojkat rownoramienny o ramieniu dlugosci \(\displaystyle{ a}\), pole powierzchni dwoch przystajacych scian bocznych jest \(\displaystyle{ 2}\) razy wieksze od pola jego podstawy. Wykaz ze wysokosc tego graniastoslupa jest nie wieksza od \(\displaystyle{ \frac12a.}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2019, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8589
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3353 razy
dowod w graniastoslupie
\(\displaystyle{ 2ah=2 \cdot \left( \frac{1}{2}a \cdot a \cdot \sin \angle \left\{ a,a\right\} \right) \\
h= \frac{1}{2}a \cdot \sin \angle \left\{ a,a\right\}\\
0<h \le \frac{1}{2}a}\)
h= \frac{1}{2}a \cdot \sin \angle \left\{ a,a\right\}\\
0<h \le \frac{1}{2}a}\)