Cześć, próbuję rozwiązać to zadanie ale nic mi nie przychodzi do głowy:
Każda ze ścian bocznych ostrosłupa tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt \(\displaystyle{ 45^\circ}\). Podstawa jest trójkątem o bokach \(\displaystyle{ 20\,cm, 21\,cm, 29\,cm}\). Oblicz wysokość ostrosłupa.
Z tw. odwrotnego do Pitagorasa wiemy, że podstawa jest trójkątem prostokątnym tylko nie wiem
jak tego użyć aby rozwiązać to zadanie :/
próbuję rozwiązać
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 9 kwie 2019, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
próbuję rozwiązać
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2019, o 12:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8570
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 306 razy
- Pomógł: 3347 razy
próbuję rozwiązać
Skoro kąt nachylenia ścian bocznych jest taki sam, to wysokości tych ścian są identyczne, podobnie jak ich rzuty na podstawę. Te rzuty to promienie (\(\displaystyle{ r}\)) okręgu wpisanego w trójkąt, więc \(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{h}{r}}\). A tu kąt jest taki, że \(\displaystyle{ h=r}\) .
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2019, o 12:43 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.