Przekroje brył

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Przekroje brył

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy jeśli jakieś bryły środkowo-symetryczne mają równe pola przekrojów płaszczyznami do których należy ten środek symetrii, to mają równe objętości ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekroje brył

Post autor: anna_ »

Niekoniecznie. Na przykład dwa stożki złączone wierzchołkami.
I bryła to dwa stożki o \(\displaystyle{ r=4}\) i \(\displaystyle{ h=6}\).
II bryła to dwa stożki o \(\displaystyle{ r=6}\) i \(\displaystyle{ h=4}\).

Pola przekrojów będą równe, a objętości różne.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Przekroje brył

Post autor: a4karo »

anna_ pisze:Niekoniecznie. Na przykład dwa stożki złączone wierzchołkami.
I bryła to dwa stożki o \(\displaystyle{ r=4}\) i \(\displaystyle{ h=6}\).
II bryła to dwa stożki o \(\displaystyle{ r=6}\) i \(\displaystyle{ h=4}\).

Pola przekrojów będą równe, a objętości różne.
Te bryły nie spełniają warunków zadania. Chodzi o wszystkie płaszczyzny, a nie tylko o te, które podchodzą przez oś symetrii
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Przekroje brył

Post autor: anna_ »

a4karo pisze: Te bryły nie spełniają warunków zadania. Chodzi o wszystkie płaszczyzny, a nie tylko o te, które podchodzą przez oś symetrii
Nie bardzo rozumiem.
Środkiem symetrii będzie wierzchołek, więc przekrój to dwa trójkąty złączone wierzchołkami.

Gdyby to były stożki złączona podstawami to przekroje byłyby dwa. (dwa trójkąty złączone podstawami i koło.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Przekroje brył

Post autor: a4karo »

Stożki.jpg
Stożki.jpg (16.18 KiB) Przejrzano 487 razy
Zielona płaszczyzna ma różne przekroje z niebieskim i czerwonym stożkiem.
ODPOWIEDZ