Prostopadłościan PQR

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
damianex111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Prostopadłościan PQR

Post autor: damianex111 »

W prostopadłościanie pola trzech ścian spotykających się w jednym wierzchołku to P, Q i R. Jaka jest objętość tego prostopadłościanu?

Nie mam pojęcia od czego zacząć, będę wdzięczny za podpowiedzi!
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Prostopadłościan PQR

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ V=abc= \sqrt{a^2b^2c^2}= \sqrt{(ab)(ac)(bc)}= \sqrt{P \cdot Q \cdot R}}\)
damianex111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Re: Prostopadłościan PQR

Post autor: damianex111 »

Piękne dzięki!
ODPOWIEDZ