Czy da się policzyć stosunek wysokości brył bez "wchodzenia" w objętości do których potrzebne jest pole? No bo z treści zadania nie wiadomo jaka figura stanowi podstawę ostrosłupa.Ostrosłup prosty przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy, otrzymując dwie bryły o równych objętościach. Oblicz stosunek wysokości odciętego ostrosłupa do wysokości pozostałej bryły.
Jaka podstawa w ostrosłupie prostym
Jaka podstawa w ostrosłupie prostym
Zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Re: Jaka podstawa w ostrosłupie prostym
Do rozwiązania zadania kształt podstawy nie jest potrzebny.
A w ostrosłupie prostym może być bardzo różny.
439436.htm
A w ostrosłupie prostym może być bardzo różny.
439436.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Jaka podstawa w ostrosłupie prostym
Podpowiedź:
Stosunek wysokości ostrosłupa przed odcięciem do wysokości odciętej części (ostrej, nie ściętej) jest równy \(\displaystyle{ k}\) takiemu, że \(\displaystyle{ k= \sqrt[3]{2}}\) , bo \(\displaystyle{ \frac{V}{V_o} = k \cdot k \cdot k
=2}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest skalą proporcji liniowej (skalą podobieństwa liniowego).
Stosunek wysokości ostrosłupa przed odcięciem do wysokości odciętej części (ostrej, nie ściętej) jest równy \(\displaystyle{ k}\) takiemu, że \(\displaystyle{ k= \sqrt[3]{2}}\) , bo \(\displaystyle{ \frac{V}{V_o} = k \cdot k \cdot k
=2}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest skalą proporcji liniowej (skalą podobieństwa liniowego).