a)Oblicz promień kuli wpisanej w czworościan prawidłowy.
b)Oblicz promień kuli wpisanej w czworościan którego podstawą jest trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ a}\), a długość krawędzi bocznych jest równa \(\displaystyle{ 2a}\).
ad a) z Twierdzenia Pitagorasa obliczamy, że wysokość czworościanu jest równa \(\displaystyle{ H= frac{ sqrt{6} }{3}a}\). Wysokości dzielą się w stosunku 1:3 czyli promień kuli jest równy \(\displaystyle{ H= frac{ sqrt{6} }{12}a}\). Chciałbym umieć jednak to policzyć z tych rysunków które są w linku. Tym bardziej że tego rozumowania nie można powtórzyć w przypadku czworościanu z pkt b.
ad b) ...
Przekroje osiowe czworościanów:
Nie chciałbym tez tego liczyć tak jak w przypadku tego posta 437979.htm .Na pewno da się to zrobić w bardziej inteligentny sposób.
Promień kuli wpisanej w czworościany
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Promień kuli wpisanej w czworościany
a) ,,czworościanów prawidłowych" są nieskończone ilości - nie da się jednoznacznie rozwiązać takiego zadania. Chodziło o inny.
b) zaraz popatrzę i odpowiem.
[edit] Oba tak samo ((a) po poprawieniu treści) \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P\cdot r}\) (gdzie V - objętość czworościanu lub innego wielościanu,w który da się wpisać kulę; P - pole bryły;
r - szukany promień kuli).
nie istnieje pojęcie ,,przekrój osiowy czworościanu".
b) zaraz popatrzę i odpowiem.
[edit] Oba tak samo ((a) po poprawieniu treści) \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P\cdot r}\) (gdzie V - objętość czworościanu lub innego wielościanu,w który da się wpisać kulę; P - pole bryły;
r - szukany promień kuli).
nie istnieje pojęcie ,,przekrój osiowy czworościanu".
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Re: Promień kuli wpisanej w czworościany
Faktycznie bardzo nieuważnie napisałem tego posta. Już poprawiam.
ad a) miałem na myśli wielościan foremny
ad b) Skąd taki wzór \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P\cdot r}\). Czy \(\displaystyle{ P}\) to pole powierznchi całkowitej wielościanu?
ad a) miałem na myśli wielościan foremny
ad b) Skąd taki wzór \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}P\cdot r}\). Czy \(\displaystyle{ P}\) to pole powierznchi całkowitej wielościanu?
No fakt . Miałem na myśli część wspólną czworościanu i płaszczyzny przechodzącej przez wysokość podstawy i wierzchołek czworościanu.nie istnieje pojęcie ,,przekrój osiowy czworościanu".
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Promień kuli wpisanej w czworościany
a) b) z tej samej zależności.
Tak (P) to pole całkowite (,,pole bryły" to to samo).
Skąd wzór. Objętość wielościanu, w który da się wpisać kulę, to suma objętości ostrosłupów - których podstawami są ściany wielościanu, a ich wysokości są równe promieniowi kuli.
Tak (P) to pole całkowite (,,pole bryły" to to samo).
Skąd wzór. Objętość wielościanu, w który da się wpisać kulę, to suma objętości ostrosłupów - których podstawami są ściany wielościanu, a ich wysokości są równe promieniowi kuli.