Graniastosłup ma 12 ścian. Ile ma krawędzi?
Ja policzyłem, że 30, bo nie jest powiedziane, czy to są ściany boczny, więc uznałem, że ogólnie jest 12, czyli w podstawie dziesięciokąt i dziesięć ścian.
Ile krawędzi ma graniastosłup?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Ile krawędzi ma graniastosłup?
... %9Bcianach
\(\displaystyle{ 12+20}\) (bo \(\displaystyle{ 20}\) wierzchołków dziesięciokątów) \(\displaystyle{ = x+2}\)
\(\displaystyle{ x = 30}\)
\(\displaystyle{ 12+20}\) (bo \(\displaystyle{ 20}\) wierzchołków dziesięciokątów) \(\displaystyle{ = x+2}\)
\(\displaystyle{ x = 30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 wrz 2016, o 09:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Ile krawędzi ma graniastosłup?
No ok, ale niektórzy mówią, że 36, bo niby 12 ścian, czyli ścian bocznych. Bo nie liczą podstaw jako ścian. Czyli ile?
-
- Użytkownik
- Posty: 817
- Rejestracja: 19 lis 2016, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 21
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 115 razy
Re: Ile krawędzi ma graniastosłup?
Nie jest powiedziane ścian bocznych, tylko ścian. Podstawy też są ścianami.
Wątpliwości brak.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aciana_%28stereometria%29
Wątpliwości brak.
Ostatnio zmieniony 4 sty 2019, o 15:58 przez PoweredDragon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 4 wrz 2016, o 09:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Ile krawędzi ma graniastosłup?
A to dziekuje, bo właśnie było to na maturze próbnej i niektórzy mowią tak, a niektórzy inaczej