Spodek wysokości w pewnym ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
U238
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 4 wrz 2016, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Spodek wysokości w pewnym ostrosłupie

Post autor: U238 »

Witam. Mam takie zadanie
"Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt równoramienny ABC, w którym \(\displaystyle{ |AB|= 30 |BC|=|AC|= 39}\), a spodek wysokości ostrosłupa należy do jego podstawy. Każda wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka S ma długość 26. Oblicz objętość tego ostrosłupa."
No i tu mój problem, bo w odpowiedzi podają, że z równości wysokości ścian bocznych wynika, że spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę. No i dlaczego właśnie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Spodek wysokości w pewnym ostrosłupie

Post autor: piasek101 »

Bo trójkąty prostokątne, których przyprostokątna i przeciwprostokątna są jednakowe mają jednakowe wszystkie trzy boki. Czyli (tu) odległości spodka wysokości od boków podstawy są jednakowe.
ODPOWIEDZ