Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 sie 2018, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
Witam, rozwiązując zadania z repetytorium na poziomie podstawowym zostały mi jeszcze cztery, z którymi mam problem, czy bylibyście w stanie mi pomóc ?
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ 15\, cm}\) i \(\displaystyle{ 9\, cm}\). Wysokość graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 20\, cm}\). Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw?
2. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ a}\), krawędź boczna ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\). Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną równoległą do podstaw?
3. Wszystkie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 4\,dm}\). Oblicz wysokość ostrosłupa.
4. Przekrojem sześcianu o krawędzi \(\displaystyle{ 6\, cm}\) płaszczyzną zawierającą przekątną sześcianu i środki przeciwległych krawędzi bocznych jest romb. Oblicz pole tego przekroju.
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ 15\, cm}\) i \(\displaystyle{ 9\, cm}\). Wysokość graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 20\, cm}\). Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw?
2. W graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ a}\), krawędź boczna ma długość \(\displaystyle{ a\sqrt{2}}\). Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną równoległą do podstaw?
3. Wszystkie ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 4\,dm}\). Oblicz wysokość ostrosłupa.
4. Przekrojem sześcianu o krawędzi \(\displaystyle{ 6\, cm}\) płaszczyzną zawierającą przekątną sześcianu i środki przeciwległych krawędzi bocznych jest romb. Oblicz pole tego przekroju.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2018, o 19:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
a)
\(\displaystyle{ 0<P< \infty}\)
b)
\(\displaystyle{ P= \frac{3 \sqrt{3} a^2}{2}}\)
c)
\(\displaystyle{ h=\tg 60^{\circ} \cdot \left( \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{ 2 } \right) =4}\)
d)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left(a \sqrt{3} \right) \left( a \sqrt{2} \right) =18 \sqrt{6}}\)
EDIT:
Nie wiem czy coś zostało zmienione w zadaniu a) , lecz nadal pole przekroju może być wyrażone dowolną liczbą dodatnią.
\(\displaystyle{ 0<P< \infty}\)
b)
\(\displaystyle{ P= \frac{3 \sqrt{3} a^2}{2}}\)
c)
\(\displaystyle{ h=\tg 60^{\circ} \cdot \left( \frac{2}{3} \frac{a \sqrt{3} }{ 2 } \right) =4}\)
d)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left(a \sqrt{3} \right) \left( a \sqrt{2} \right) =18 \sqrt{6}}\)
EDIT:
Nie wiem czy coś zostało zmienione w zadaniu a) , lecz nadal pole przekroju może być wyrażone dowolną liczbą dodatnią.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2018, o 21:25 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
1) Dopowiem (poziom podstawowy), że zadanie miało inną treść - stąd do takiej jak podałaś jest ta ,,dziwna" odpowiedź z poprzedniego posta.KlaudynaK pisze: 1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach 15 cm i 9 cm. Wysokość graniastosłupa ma 20 cm. Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw?
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 sie 2018, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
Przepraszam za wprowadzenie w błąd prawidłowo miało być:
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez RÓWNORAMIENNY o podstawach 15 cm i 9 cm. Wysokość graniastosłupa ma 20 cm. Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw?
Na razie 3 i 4 ogarnęłam z resztą jeszcze walczę
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez RÓWNORAMIENNY o podstawach 15 cm i 9 cm. Wysokość graniastosłupa ma 20 cm. Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw?
Na razie 3 i 4 ogarnęłam z resztą jeszcze walczę
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
To dlaczego nie zapytasz o problematyczne fragmenty?
Ad 2.
Przekrój graniastosłupa płaszczyzną równoległą do jego podstaw jest taką samą figurą jak te podstawy.
Ad 1.
Treść tego zadania, zarówno teraz jak i przedtem, ma kilka mankamentów.
a) Nie wiadomo, czy przekrój jest prostopadły do podstaw graniastosłupa, czy do równoległych krawędzi trapezu także nazywanych podstawami.
b) W obu interpretacjach istnieje nieskończenie wiele przekrojów różniących się polem przekroju. Niezbędnym jest dookreślenie o który przekrój chodzi.
c) Brakuje wysokości trapezu lub innej informacji ograniczającej nieskończenie wiele (różniących się polem) trapezów równoramiennych o podstawach 15 cm i 9 cm do jednego, konkretnego trapezu.
Ad 2.
Przekrój graniastosłupa płaszczyzną równoległą do jego podstaw jest taką samą figurą jak te podstawy.
Ad 1.
Treść tego zadania, zarówno teraz jak i przedtem, ma kilka mankamentów.
a) Nie wiadomo, czy przekrój jest prostopadły do podstaw graniastosłupa, czy do równoległych krawędzi trapezu także nazywanych podstawami.
b) W obu interpretacjach istnieje nieskończenie wiele przekrojów różniących się polem przekroju. Niezbędnym jest dookreślenie o który przekrój chodzi.
c) Brakuje wysokości trapezu lub innej informacji ograniczającej nieskończenie wiele (różniących się polem) trapezów równoramiennych o podstawach 15 cm i 9 cm do jednego, konkretnego trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 sie 2018, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
AD 2
Właśnie i tu pytanie czyli krawędź boczna jest tylko dla zmyłki ?
AD 1
Przepiszę tutaj jeszcze raz treść, nie wiem czemu, ale ominęłam pewne informację.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o podstawach 15 cm i 9 cm.
Wysokość graniastosłupa ma 20 cm. Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą
do postaw i przechodzącą przez środki ramion podstaw?
Właśnie i tu pytanie czyli krawędź boczna jest tylko dla zmyłki ?
AD 1
Przepiszę tutaj jeszcze raz treść, nie wiem czemu, ale ominęłam pewne informację.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o podstawach 15 cm i 9 cm.
Wysokość graniastosłupa ma 20 cm. Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą
do postaw i przechodzącą przez środki ramion podstaw?
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
Jeżeli treść uzupełnić o opuszczone słowo trapezu, to będzie ona brzmieć tak:
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ 15\, cm}\) i \(\displaystyle{ 9\, cm}\). Wysokość graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 20\, cm}\). Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw trapezu? (moje podkreślenia)
I wówczas płaszczyzna ta jest prostopadła do podstaw graniastosłupa i trapezów a przekrój jest prostokątem o bokach miary wysokości trapezu i graniastosłupa.
1. Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez o podstawach \(\displaystyle{ 15\, cm}\) i \(\displaystyle{ 9\, cm}\). Wysokość graniastosłupa ma \(\displaystyle{ 20\, cm}\). Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą do postaw trapezu? (moje podkreślenia)
I wówczas płaszczyzna ta jest prostopadła do podstaw graniastosłupa i trapezów a przekrój jest prostokątem o bokach miary wysokości trapezu i graniastosłupa.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
Do rozwiązania zadania które zamieściłaś na Forum, ta informacja jest zbędna. Nie wiem w jakim celu została zamieszczona.KlaudynaK pisze:AD 2
Właśnie i tu pytanie czyli krawędź boczna jest tylko dla zmyłki ?
Teraz jest to zrozumiałe, jednoznaczne i rozwiązywalne.KlaudynaK pisze:AD 1
Przepiszę tutaj jeszcze raz treść, nie wiem czemu, ale ominęłam pewne informację.
Podstawą graniastosłupa prostego jest trapez równoramienny o podstawach 15 cm i 9 cm.
Wysokość graniastosłupa ma 20 cm. Ile wynosi pole przekroju graniastosłupa płaszczyzną prostopadłą
do postaw i przechodzącą przez środki ramion podstaw?
Przekrojem jest prostokąt o bokach \(\displaystyle{ \frac{15+9}{2} \ cm}\) i \(\displaystyle{ 20 \ cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 sie 2018, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Re: Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
Hm, nie umiem sobie tego wyobrazić moglibyście spróbować jakoś inaczej to wyjaśnić, bo naprawdę chciałabym to zrozumieć :/
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: Stereometria graniastosłupy i ostrosłupy
Przypomina mi to dowcip ze studium wojskowego o materiale zamka karabinu.