Witam, próbuję rozwiązać to zadanie lecz jedyne na co wpadłam to twierdzenie Pitagorasa, ale to nic nie wnosi chyba do zadania link do zadania (potrzebny rysunek do rozwiązania)
Proszę o pomoc
Planimetria okręgi i styczne
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Planimetria okręgi i styczne
Wskazówki:
Czworokąt OAMC jest kwadratem.
\(\displaystyle{ \tg 2\alpha= \frac{2\tg \alpha}{1-\tg ^2\alpha}}\)
EDIT:
Czworokąt OAMC jest kwadratem.
\(\displaystyle{ \tg 2\alpha= \frac{2\tg \alpha}{1-\tg ^2\alpha}}\)
EDIT:
Ukryta treść:
Ostatnio zmieniony 19 sie 2018, o 11:09 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 sie 2018, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Re: Planimetria okręgi i styczne
No z tym kwadratem też widziałam i wtedy odcinek MP to 7m, ale nie wiem jak to wykorzystać,
a wzór, który napisałeś pierwszy raz na oczy widzę, nie da się tego rozwiązać bez niego ?
a wzór, który napisałeś pierwszy raz na oczy widzę, nie da się tego rozwiązać bez niego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Planimetria okręgi i styczne
Da się. Skoro zauważyłaś ten kwadrat, to \(\displaystyle{ |MC|=?}\). Teraz zauważmy, że \(\displaystyle{ |BN|=|CN|}\) (z twierdzenia o odcinkach stycznych do okręgu). Możemy oznaczyć dla wygody tę długość przez \(\displaystyle{ x}\). Tak samo, \(\displaystyle{ |AP|=|BP|}\). Wykorzystaj twierdzenie Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ MPN}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 12 sie 2018, o 15:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 12 razy
Re: Planimetria okręgi i styczne
Dzięki, wyszła mi odpowiedź D.
Jestem trochę nie zorientowana w tym jeszcze.
Dodatkowe pytanie: Udowodnienie, które napisałeś do czego mam wykorzystać ?
Jestem trochę nie zorientowana w tym jeszcze.
Dodatkowe pytanie: Udowodnienie, które napisałeś do czego mam wykorzystać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 mar 2017, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Planimetria okręgi i styczne
Tak, D to poprawna odpowiedź.
Hah, chodzi ci o podpis?
To po prostu jest tekst, wyświetlany pod każdym moim komentarzem. Każdy może sobie coś takiego ustawić w ustawieniach. A ten dowód wcale nie jest poprawny, przecież \(\displaystyle{ \sqrt 2}\), \(\displaystyle{ \sqrt 3}\), czy też \(\displaystyle{ \pi}\) mają nieskończone rozwinięcia dziesiętne, a ciekawym zbiegem okoliczności jest fakt, że ich przybliżenia spełniają taką równość.
Hah, chodzi ci o podpis?
To po prostu jest tekst, wyświetlany pod każdym moim komentarzem. Każdy może sobie coś takiego ustawić w ustawieniach. A ten dowód wcale nie jest poprawny, przecież \(\displaystyle{ \sqrt 2}\), \(\displaystyle{ \sqrt 3}\), czy też \(\displaystyle{ \pi}\) mają nieskończone rozwinięcia dziesiętne, a ciekawym zbiegem okoliczności jest fakt, że ich przybliżenia spełniają taką równość.