Moglby ktos mi wytlumaczyc dlaczego w tym zadaniu tym przekrojem musi byc trapez rownoramienny?
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Przez krawędź podstawy o długości a poprowadzono płaszczyznę tworzącą z płaszczyzną podstawy kąt \(\displaystyle{ \beta\ (0<\beta<\alpha)}\). Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Przekroj w ostroslupie
Przekroj w ostroslupie
Ostatnio zmieniony 6 sie 2018, o 23:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekroj w ostroslupie
Bo (treść zadania) \(\displaystyle{ \beta <\alpha}\). Czyli przekrój jest ,,bliżej" podstawy niż ściana boczna (ta która ma z nim wspólny bok).
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Przekroj w ostroslupie
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}[z=-0.5cm,thick]
\fill[blue!20!white] (-2,0,2)--(1.34,2,1.34)--(1.34,2,-1.34)--(-2,0,-2)--(-2,0,2);
\draw[red] (2,0,2) --(0,6,0)--(-2,0,2)--(2,0,2)--(2,0,-2)--(0,6,0);
\draw[dashed][red] (-2,0,2)--(-2,0,-2)--(2,0,-2);
\draw[dashed][red] (0,6,0)--(-2,0,-2);
\draw[blue] (-2,0,2)--(1.34,2,1.34)--(1.34,2,-1.34);
\draw[blue,dashed] (-2,0,-2)--(1.34,2,-1.34);
\end{tikzpicture}}\)
EDIT
\fill[blue!20!white] (-2,0,2)--(1.34,2,1.34)--(1.34,2,-1.34)--(-2,0,-2)--(-2,0,2);
\draw[red] (2,0,2) --(0,6,0)--(-2,0,2)--(2,0,2)--(2,0,-2)--(0,6,0);
\draw[dashed][red] (-2,0,2)--(-2,0,-2)--(2,0,-2);
\draw[dashed][red] (0,6,0)--(-2,0,-2);
\draw[blue] (-2,0,2)--(1.34,2,1.34)--(1.34,2,-1.34);
\draw[blue,dashed] (-2,0,-2)--(1.34,2,-1.34);
\end{tikzpicture}}\)
EDIT
co oznacza że cała krawędź, a nie tylko wybrany z niej punkt, należy do płaszczyzny przekroju.Fraktus pisze: Przez krawędź podstawy o długości a poprowadzono płaszczyznę ...
Ostatnio zmieniony 7 sie 2018, o 14:15 przez kerajs, łącznie zmieniany 1 raz.
Przekroj w ostroslupie
Ale gdyby np poprowadzic ten przekroj do polowy krawedzi bocznej (tak jak rysunek wyzej tylko zamiast trapezu poprowadzonego na dwie krawedzi boczne poprowadzic wszystko tylko na jedna krawedz) to nie bylby trojkat z mniejszym katem od alfy? Sorry za glupie pytania ale te przekroje to dla mnie czasem czarna magiapiasek101 pisze:Bo (treść zadania) \(\displaystyle{ \beta <\alpha}\). Czyli przekrój jest ,,bliżej" podstawy niż ściana boczna (ta która ma z nim wspólny bok).
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: Przekroj w ostroslupie
Przekrojem będzie zawsze trapez równoramienny.
Gdyby: \(\displaystyle{ \beta = \alpha}\) , to płaszczyzna przekroju pokryłaby się ze ścianą boczną.
Gdyby: \(\displaystyle{ \beta = 0}\), to to płaszczyzna przekroju pokryłaby się z podstawą
Gdyby: \(\displaystyle{ \beta = \alpha}\) , to płaszczyzna przekroju pokryłaby się ze ścianą boczną.
Gdyby: \(\displaystyle{ \beta = 0}\), to to płaszczyzna przekroju pokryłaby się z podstawą
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Przekroj w ostroslupie
Skoro już Ci to wytłumaczono, to czy potrafisz rozwiązać to zadanie?Fraktus pisze:Moglby ktos mi wytlumaczyc dlaczego w tym zadaniu tym przekrojem musi byc trapez rownoramienny?