ile procent stozka stanowi objętośc górnej jego cześci

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
magnolia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 26 lis 2006, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wielkopolska

ile procent stozka stanowi objętośc górnej jego cześci

Post autor: magnolia17 »

Ile procent objetości stozka stanowi objętośc górnej jego części odciętej płaszczyzną równoległą do podstawy, przechodzącą przez punkt leżący na wysokości stozka w odległości 1/3 wysokości od wierzcholka?
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

ile procent stozka stanowi objętośc górnej jego cześci

Post autor: Swistak »

1/3^3=1/27=(100/27)%=3,(703)%
ODPOWIEDZ