Oblicz \(\displaystyle{ P_c}\) i \(\displaystyle{ V}\).
\(\displaystyle{ a=6\,cm, H=10\,cm}\)
\(\displaystyle{ P_c = 2 \cdot P_p +P_b \\
P_p = 9\sqrt{3} \\
P_c = 18\sqrt{3} +60\\
V = 90\sqrt{3}}\)
Prawidlowo?
Graniastoslup prawidłowy trojkatny
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 lis 2016, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Graniastoslup prawidłowy trojkatny
Ostatnio zmieniony 24 mar 2018, o 10:02 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Graniastoslup prawidłowy trojkatny
Nie.
Objętość jest policzona dobrze.
JK
Możesz wyjaśnić, dlaczego wg Ciebie \(\displaystyle{ P_b=60\ ?}\)Sponsor pisze:\(\displaystyle{ P_c = 18\sqrt{3} +60}\)
Objętość jest policzona dobrze.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 24 lis 2016, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Re: Graniastoslup prawidłowy trojkatny
Zamiast \(\displaystyle{ 60}\) powinno byc \(\displaystyle{ 3 \cdot 60}\) czyli \(\displaystyle{ 180}\), tak?
Policzylem tylko 1 scianę a nie 3
Policzylem tylko 1 scianę a nie 3
Ostatnio zmieniony 24 mar 2018, o 11:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy