Sześcian i ostrosłup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
vital
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Sześcian i ostrosłup

Post autor: vital »

Do każdej ściany sześcianu o krawędzi długości \(\displaystyle{ 6}\) doklejono ostrosłup prawidłowy czworokątny w taki sposób, że ściana sześcianu jest podstawą ostrosłupa. Krawędź boczna każdego z ostrosłupów tworzy z krawędziami sześcianu, z którymi ma wspólny wierzchołek trzy kąty wypukłe - dwa ostre oraz jeden rozwarty o mierze \(\displaystyle{ 120°}\) stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość bryły powstałej z tego sześcianu i takich sześciu doklejonych ostrosłupów.

Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Sześcian i ostrosłup

Post autor: kropka+ »

Krawędź boczna ostrosłupa tworzy z przekątną jego postawy kąt \(\displaystyle{ 120 ^{o} -90 ^{o} =30 ^{o}}\)
vital
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Sześcian i ostrosłup

Post autor: vital »

Pole całkowite tej bryły to 6 razy pole boczne ostrosłupa?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Re: Sześcian i ostrosłup

Post autor: kropka+ »

tak, \(\displaystyle{ 6 \cdot 4=24}\) ściany boczne ostrosłupów
vital
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Sześcian i ostrosłup

Post autor: vital »

mógłby ktoś zaznaczyć ten kat 120 stopni na rysunku i skąd się bierze to 30 stopni?-- 27 mar 2018, o 12:36 --czy ktoś mógłby sprawdzić, wyszło mi, że :
\(\displaystyle{ Pc= 72 \sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ V=216+72 \sqrt{6}}\)
ODPOWIEDZ