Wazon w kształcie walca; wymiary wazonu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Olala99

Wazon w kształcie walca; wymiary wazonu

Post autor: Olala99 »

Wazon w kształcie walca, którego wysokość jest większa od średnicy podstawy, ma objętość \(\displaystyle{ 1200\:cm^3}\). Napełniony wodą wazon przechylono tak, że jego oś symetrii utworzyła z pionem kąt \(\displaystyle{ 45^\circ}\). Wylało się \(\displaystyle{ 200\:cm^3}\) wody. Podać wymiary wazonu (pominąć grubość ścianek).
Ostatnio zmieniony 10 mar 2018, o 12:35 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Wazon w kształcie walca; wymiary wazonu

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \pi r^2 \cdot 2r=200 \Rightarrow r= \sqrt[3]{ \frac{200}{ \pi } }}\)
Wysokość policz samodzielnie.
ODPOWIEDZ