Objętość bryły

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
inkk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 mar 2018, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Objętość bryły

Post autor: inkk1 »

Witam, nie jestem pewna mojego rozwiązania, dlatego proszę o sprawdzenie go i wskazaniu mi ewentualnych błędów.
Rysunek przedstawia graniastosłup prawidłowy. Ile jest równa objętość tej bryły?


Policzyłam pole ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{3 a^{2} \sqrt{3} }{2}}\) wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{27 \sqrt{3} }{2}}\).
Następnie przyjęłam że długość jakby przekątnej sześciokąta foremnego to \(\displaystyle{ 3+3=6}\) później z twierdzenia Pitagorasa wysokość tego graniastosłupa wyszła \(\displaystyle{ 2 \sqrt{7}}\).
Na koniec objętość tego graniastosłupa \(\displaystyle{ V=27 \sqrt{21}}\). Coś jest źle? Ten wynik wydaje mi się być dziwny.

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
kmarciniak1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 809
Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 183 razy

Re: Objętość bryły

Post autor: kmarciniak1 »

Wszystko jest dobrze
inkk1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 mar 2018, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy

Objętość bryły

Post autor: inkk1 »

kmarciniak1 pisze:Wszystko jest dobrze
Dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ