Dany jest ostrosłup \(\displaystyle{ ABCD}\) takim że \(\displaystyle{ |AB|=|CD|=2a}\) i \(\displaystyle{ |BC|=|BD|=|AC|=|BD|=2a}\) oraz \(\displaystyle{ |ACB|=2 \alpha}\). Uzasadnij, że objętość \(\displaystyle{ V= \frac{2a^3 \sqrt{\cos 2 \alpha } }{3\sin \alpha }}\).
Proszę o pomoc
Dany jest ostrosłup ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 lut 2018, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dany jest ostrosłup ABCD
Ostatnio zmieniony 25 lut 2018, o 16:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Dany jest ostrosłup ABCD
Wpierw podaj poprawną treść zadania.
Teraz jest to czworościan foremny (bo wszystkie boki są równe) o błędnej objętości \(\displaystyle{ V=\frac{4 \sqrt{6}a^3 }{9}}\) zamiast prawidłowej \(\displaystyle{ V=\frac{ 2\sqrt{2}a^3 }{3}}\)
Teraz jest to czworościan foremny (bo wszystkie boki są równe) o błędnej objętości \(\displaystyle{ V=\frac{4 \sqrt{6}a^3 }{9}}\) zamiast prawidłowej \(\displaystyle{ V=\frac{ 2\sqrt{2}a^3 }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Dany jest ostrosłup ABCD
Zdublowałeś BD, może było tam coś innego.terminator3000+ pisze:\(\displaystyle{ |BC|=|BD|=|AC|=|BD|=2a}\)
Nie jest to czworościan foremny - nic nie wiemy na temat AD.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 lut 2018, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dany jest ostrosłup ABCD
Powinno być \(\displaystyle{ |BC|=|BD|=|AC|=|AD|=2a}\).
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, o 20:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 lut 2018, o 21:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Dany jest ostrosłup ABCD
Tak, to błąd w zadaniu i też zdałem sobie sprawę z tego co piszecie, \(\displaystyle{ |BC|=|BD|=|AC|=|AD|=a}\)
Ostatnio zmieniony 26 lut 2018, o 23:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.