Siatka czworościanu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MatrixirtaM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 sty 2017, o 17:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 6 razy

Siatka czworościanu

Post autor: MatrixirtaM »

Czy istnieje czworościan, którego siatka jest trójkątem prostokątnym? Dlaczego tak/nie?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Siatka czworościanu

Post autor: kerajs »

Narysuj dowolny trójkąt prostokątny. Wyznacz środki jego boków i połącz je odcinkami. To Twoja siatka.
Kąty trójkątów o wierzchołku w połowie przeciwprostokątnej oznacz kolejno jako: \(\displaystyle{ \alpha , \ 90^{\circ}, \ 90^{\circ}- \alpha}\). Jeśli spróbujesz złożyć bryłę z posiadanej siatki, to okaże się, że trójkąty o zaznaczonych kątach \(\displaystyle{ \alpha , \ 90^{\circ}- \alpha}\) łączą się bokami (połówkami przeciwprostokątnej siatki) dopiero wtedy gdy leżą na trójkącie z zaznaczonym kątem prostym ( bo: \(\displaystyle{ \alpha + \left( 90^{\circ}-\alpha\right) = 90^{\circ}}\) ).
Wniosek: nie można zbudować czworościanu z siatki będącej trójkątem prostokątnym.
ODPOWIEDZ