Związek między cosinusami dwóch kątów w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
deciver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Związek między cosinusami dwóch kątów w ostrosłupie

Post autor: deciver »

Miara kąta między ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi \(\displaystyle{ \beta}\). Wykaż, że cosinus kąta między ścianą boczną tego ostrosłupa, a jego podstawą jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{-\cos\beta}}\)

Długopis zjadłem na tym zadaniu, po masie obliczen nadal mi nie wychodzi

Rysunek:
AU
AU
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Związek między cosinusami dwóch kątów w ostrosłupie

Post autor: piasek101 »

deciver pisze: Wykaż, że cosinus kąta między ścianą boczną tego ostrosłupa, a jego podstawą jest równy \(\displaystyle{ \sqrt{-\cos\beta}}\)
Mi wyszły dwa takie pierwiastki.

[edit] Znalazłem swój błąd - tak, taki jest wynik jak podajesz.

Zaraz napiszę skąd.

1) Wyznaczyć cosinusa beta z tw. cosinusów (w Twoim trójkącie).

2) Krawędź boczna (\(\displaystyle{ x}\)) oraz wysokość ściany bocznej (\(\displaystyle{ h}\)).
Zachodzi \(\displaystyle{ bx=ah}\) do tego Pitagoras w trójkącie :\(\displaystyle{ 0,5a;h;x}\).
Z pierwszego wyznaczamy (x) i wstawiamy do drugiego, dzielimy otrzymane przez \(\displaystyle{ h^2}\) doszukując się w otrzymanym cosinusów beta i alpha.
deciver
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1 raz

Re: Związek między cosinusami dwóch kątów w ostrosłupie

Post autor: deciver »

Dziekuje! Wszystko elegancko wyszło, mozna prosić o jakies wskazówki w tego typu zadaniach na przyszłość, zeby wiedzieć od czego sie zabrać ? Czy to juz „intuicja matematyczna”?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Re: Związek między cosinusami dwóch kątów w ostrosłupie

Post autor: piasek101 »

Można to nazwać intuicją - albo ,,w takim zadaniu trzeba się grzebać" i patrzeć może coś z tego wyniknie.
ODPOWIEDZ