ostroslup zawarty w szescianie
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 sty 2018, o 15:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Busko Zdrój
ostroslup zawarty w szescianie
Dany jest szecian ABCDEFGH o krawedzi rownej 1. Punkt S jest srodkiem krawedzi DH.Odcinek DW jest wysokoscią ostroslpa ACSD opuszczona z w wierzcholka D na sciane ACS.Oblicz dlugosci odcinkow AW,CW i SW. Jest wstanie ktos wytlumaczyc mi zaleznosci jakie zachodza na scianie ACS w tej figurze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: ostroslup zawarty w szescianie
Zrób rysunek i oznaczenia. Znajdź boki trójkąta \(\displaystyle{ ASC}\). Punkt \(\displaystyle{ W}\) będzie leżał na wysokości trójkąta\(\displaystyle{ ASC}\) poprowadzonej z wierzchołka \(\displaystyle{ S}\) (powiedz, dlaczego). Znajdź tę wysokość.
Ułóż równania wiążące wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ h}\) z odcinkami \(\displaystyle{ \overline {SW}}\) i \(\displaystyle{ \overline {CW}}\) - tw. Pitagorasa.
Jak to zrobisz, powiem Ci, co dalej. Wychodzi
\(\displaystyle{ \overline {SW} = \frac{ \sqrt{3} }{6}}\)
dla sześcianu o krawędzi \(\displaystyle{ a=1}\)
Ułóż równania wiążące wysokość ostrosłupa \(\displaystyle{ h}\) z odcinkami \(\displaystyle{ \overline {SW}}\) i \(\displaystyle{ \overline {CW}}\) - tw. Pitagorasa.
Jak to zrobisz, powiem Ci, co dalej. Wychodzi
\(\displaystyle{ \overline {SW} = \frac{ \sqrt{3} }{6}}\)
dla sześcianu o krawędzi \(\displaystyle{ a=1}\)