matematyka - zadania z przekroju graniastosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
flippy3d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 2 kwie 2007, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Ślaska
Podziękował: 1 raz

matematyka - zadania z przekroju graniastosłupa

Post autor: flippy3d »

Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Wiedząc, że krawędź podstawy ma długość 6√2 oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez równoległe przekątne jego podstaw. ??:
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

matematyka - zadania z przekroju graniastosłupa

Post autor: kuma »

AU
AU
66feyd.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 105 razy


\(\displaystyle{ P=12*\frac{12}{\sqrt{3}}}\)
Rados
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

matematyka - zadania z przekroju graniastosłupa

Post autor: Rados »

kuma pisze:\(\displaystyle{ P=12*\frac{12}{\sqrt{3}}}\)
Czasem to nie powinno wyglądać tak:

img402. imageshack. us/img402/2319/prostopadlosciande1.png
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, o 18:52 przez Rados, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

matematyka - zadania z przekroju graniastosłupa

Post autor: kuma »

Rados pisze: \(\displaystyle{ P=\frac{dH}{2}}\)
a powinno być \(\displaystyle{ P=dH}\)
ODPOWIEDZ