Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
yy3wQ2G
Użytkownik
Posty: 9 Rejestracja: 9 sty 2018, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Post
autor: yy3wQ2G » 9 sty 2018, o 21:22
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego i objętość czworokątnego którego podstawa ma 3cm, a przekątna jest nachylona do powierchni podstawy po kątem 30 stopni.
wytłumaczy mi ktoś to zadanie? Więcej niż na tym obrazku nie umiem zrobić.
szw1710
Post
autor: szw1710 » 9 sty 2018, o 21:31
No to masz pole podstawy. W trójkącie, jaki obok narysowałeś, możesz wyznaczyć wysokość tego prostopadłościanu.
yy3wQ2G
Użytkownik
Posty: 9 Rejestracja: 9 sty 2018, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Post
autor: yy3wQ2G » 9 sty 2018, o 21:57
Dziękuję. Czyli dalej będzie poprostu tak?
szw1710
Post
autor: szw1710 » 9 sty 2018, o 22:07
Czy na pewno sinus?
Czym prędzej przepisz te rachunki w LaTeX-u jeśli nie chcesz trafić z tą częścią tematu do kosza.
yy3wQ2G
Użytkownik
Posty: 9 Rejestracja: 9 sty 2018, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Post
autor: yy3wQ2G » 9 sty 2018, o 23:09
chyba bardziej tg pasuje
tg30 = h/3\(\displaystyle{ \sqrt{} 2}\)
h =\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\)
v = 9 * \(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\) = 9\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\)
Psb = \(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\) * 3 = 3\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\)
Ppb = 4 * 3\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\) = 12\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\)
Pc = 2 * 9 + 12\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\) = 18 + 12\(\displaystyle{ \sqrt{} 6}\)