Mamy graniastosłup prawidłowy trójkątny, gdzie krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ a}\), a przekątna ściany bocznej tworzy kąt \(\displaystyle{ \alpha}\). Trzeba wyznaczyć objętość.
Mamy trójkąt równoramienny, o ramionach równych przekątnym ścian bocznych i kącie między nimi równym \(\displaystyle{ \alpha}\). Miałem plan obliczyć przekątną ściany bocznej, z twierdzenia cosinusów. Następnie z twierdzenia pitagorasa wysokość graniastosłupu i objętość, ale nie chce mi wyjść poprawny wynik.
objetosc graniastosłupa względem krawędzi podstawy i boku
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: objetosc graniastosłupa względem krawędzi podstawy i bok
W podstawie masz trójkąt równoboczny, a zatem jego pole łatwo policzyć.
Do policzenia objętości potrzebna jest wysokość bryły, a tą łatwo wyznaczyć ze związków trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym.
Do policzenia objętości potrzebna jest wysokość bryły, a tą łatwo wyznaczyć ze związków trygonometrycznych w trójkącie prostokątnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Re: objetosc graniastosłupa względem krawędzi podstawy i bok
No wiadomo, ale potrzebuję do obliczenia wysokości graniastosłupa potrzebuje przekątnej ściany bocznej. Z twierdzenia cosinusów wychodzi mi, że jest równa:
\(\displaystyle{ d= { \frac{a \sqrt{2-2\cos \alpha } }{2-2\cos \alpha }}\)
Objętość powinna wyjść \(\displaystyle{ V= \frac{a ^{3} \sqrt{3(3-4\sin ^{2} \alpha ) } }{8\sin \alpha }}\)
\(\displaystyle{ d= { \frac{a \sqrt{2-2\cos \alpha } }{2-2\cos \alpha }}\)
Objętość powinna wyjść \(\displaystyle{ V= \frac{a ^{3} \sqrt{3(3-4\sin ^{2} \alpha ) } }{8\sin \alpha }}\)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2017, o 18:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: objetosc graniastosłupa względem krawędzi podstawy i bok
A do czego Ci potrzebna przekątna ściany bocznej ? Jeśli dobrze rozumiem ( bo to jest nie do końca jasne z tego co napisałeś ),że przkątna tworzy z podstawą kąt \(\displaystyle{ \alpha}\), a jeśli tak, to:\(\displaystyle{ \frac{H}{a}=tg\ \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 maja 2014, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1 raz
Re: objetosc graniastosłupa względem krawędzi podstawy i bok
Przepraszam, nie wyraziłem się precyzyjnie. przekątna ściany bocznej tworzy z drugą ścianą boczną kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)