Problem z ostrosłupem.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawo0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 28 lis 2014, o 21:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Problem z ostrosłupem.

Post autor: dawo0 »

Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny, w którym długość krawędzi podstawy jest równa \(\displaystyle{ a}\),
a krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną, która przechodzi przez krawędź podstawy i jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem \(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\) . Oblicz pole otrzymanego przekroj.

Potrzebuje pomocy z rysunkiem.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6882
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Re: Problem z ostrosłupem.

Post autor: kruszewski »

ODPOWIEDZ