Zadanie pochodzi z maturalnego zbioru zadan.
Pole powierzchni całkowite stożka jest równego \(\displaystyle{ 21 \pi}\) Oblicz promien podstawy stożka jeśli powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o kącie \(\displaystyle{ 270 \cdot}\)
Oblicz promien podstawy
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Re: Oblicz promien podstawy
Łuk wycinka koła o promieniu \(\displaystyle{ l}\) ma długość obwodu podstawy stożka, czyli
\(\displaystyle{ 2 \pi r= \frac{270}{360} \cdot 2 \pi l}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ l}\) i podstaw do wzoru na pole powierzchni całkowitej stożka.
\(\displaystyle{ 2 \pi r= \frac{270}{360} \cdot 2 \pi l}\)
Wyznacz \(\displaystyle{ l}\) i podstaw do wzoru na pole powierzchni całkowitej stożka.