Mógłby ktoś pomóc w tych zadaniach?
Sześcian rozcięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną jednej z jego ścian w taki sposób, że utworzony przekrój jest trójkątem równobocznym o polu \(\displaystyle{ 6\sqrt{3}}\).
Ile wynosi objętość mniejszej (co do objętości) z tych części
i 2 już niedotyczące brył
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość r. Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego jest 4 razy krótsza od przeciwprostokątnej. Ile wynoszą miary kątów ostrych w tym trójkącie?
przękątna ściany sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: przękątna ściany sześcianu
2) Czyli znamy przeciwprostokątną, to \(\displaystyle{ 2r}\) oraz wysokość \(\displaystyle{ 0,5r}\).
Dzieli ona przeciwprostokątną na odcinki \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) takie, że :
\(\displaystyle{ 0,25r^2=xy}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=2r}\).
1) Czyli ten przekrój przechodzi przez trzy przekątne ścian.
Dzieli ona przeciwprostokątną na odcinki \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\) takie, że :
\(\displaystyle{ 0,25r^2=xy}\) oraz \(\displaystyle{ x+y=2r}\).
1) Czyli ten przekrój przechodzi przez trzy przekątne ścian.
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: przękątna ściany sześcianu
Do zad.2
Dodam że znając miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) odpowiemy na pytania o pozostale kąty.
Z równania:
\(\displaystyle{ \alpha = arc sin \frac{y_C}{R}}\) (\(\displaystyle{ \alpha}\) ma miarę kąta, którego sinus równa się \(\displaystyle{ \frac{y_C}{R}}\) ) znamy jego miarę.
Dodam że znając miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) odpowiemy na pytania o pozostale kąty.
Z równania:
\(\displaystyle{ \alpha = arc sin \frac{y_C}{R}}\) (\(\displaystyle{ \alpha}\) ma miarę kąta, którego sinus równa się \(\displaystyle{ \frac{y_C}{R}}\) ) znamy jego miarę.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2017, o 05:34 przez kruszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: przękątna ściany sześcianu
Bo wysokość ma \(\displaystyle{ 0,5r}\), a z podobieństwa małych trójkątów mamy \(\displaystyle{ (0,5r)^2=x\cdot y}\)min4max pisze:Dlaczego \(\displaystyle{ 0,25r ^{2}= xy?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Re: przękątna ściany sześcianu
Jestem jeszcze w gimnazjum, a trygonometrii jeszcze nie mieliśmy.kruszewski pisze:Do zad.2
Dodam że znając miarę kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) odpowiemy na pytania o pozostale kąty.
Z równania:
\(\displaystyle{ \alpha = arc sin \frac{y_C}{R}}\) (\(\displaystyle{ \alpha}\) ma miarę kąta, którego sinus równa się \(\displaystyle{ \frac{y_C}{R}}\) ) znamy jego miarę.
Ale zadanie rozwiązane, dziękuję za pomoc