Przekrój osiowy stożka
Przekrój osiowy stożka
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku równym \(\displaystyle{ 18\,cm}\). Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego stożka
Proszę o pełne obliczenia
Proszę o pełne obliczenia
Ostatnio zmieniony 3 paź 2017, o 19:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Przekrój osiowy stożka
To nie jest koncert życzeń.max544 pisze:Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku równym 18cm.Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego stożka
Proszę o pełne obliczenia
A jakiś własny choćby minimalny wkład?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Przekrój osiowy stożka
Z informacji o przekroju wiemy że tworząca stożka ma długość \(\displaystyle{ l=18cm}\) i średnica podstawy ma tyle samo.Ile wynosi promień koła o średnicy \(\displaystyle{ 18cm}\)?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Przekrój osiowy stożka
Ok
Teraz jeszcze tylko potrzebujemy wysokości stożka. Można ją policzyć z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ 9 ^{2} +h ^{2} =18 ^{2}}\)
Policz h.
Uprzedzam, że to nie będzie liczba wymierna.
Teraz jeszcze tylko potrzebujemy wysokości stożka. Można ją policzyć z Pitagorasa.
\(\displaystyle{ 9 ^{2} +h ^{2} =18 ^{2}}\)
Policz h.
Uprzedzam, że to nie będzie liczba wymierna.
Re: Przekrój osiowy stożka
wyszło mi że \(\displaystyle{ h=5}\)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2017, o 20:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Przekrój osiowy stożka
Może pokaż, jak Ci to wyszło, bo nie wydaje się, by \(\displaystyle{ 81+25=324}\).max544 pisze:wyszło mi że \(\displaystyle{ h=5}\)
JK