Dostałem takie zadanie, wyszły mi dziwne wyniki a nie mogę nigdzie sprawdzić czy są poprawne.
Pole 3 ścian prostopadłościanu wynoszą kolejno : \(\displaystyle{ 12,14,16}\). Oblicz objętość prostopadłościanu.
Zrobiłem układ równan
\(\displaystyle{ a \cdot b = 10 \\
a \cdot c = 12 \\
b \cdot c = 14}\)
wynik jaki mi wyszedł to: \(\displaystyle{ V = 4\sqrt{105}}\)
Czy mógłby ktoś napisać czy to poprawny wynik, jeżeli nie to jak to rozwiązać. Wydaje mi się, że równania sa okej, jeżeli tak to może jak je rozwiązać.
Objętość prostopadłościanu
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 12 sty 2017, o 13:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 4 razy
Objętość prostopadłościanu
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2017, o 19:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Objętość prostopadłościanu
\(\displaystyle{ V=abc=\sqrt{(abc)^2}=\sqrt{(ab)(ac)(bc)}=\sqrt{12\cdot 14\cdot 16}=8\sqrt{42}}\)