Kąty w ostrosłupie

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
damianb543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 191 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w ostrosłupie

Post autor: damianb543 »

Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku \(\displaystyle{ a}\) . Dwie sąsiednie ściany boczne ostrosłupa są prostopadłe do płaszczyzny podstawy, a dwie pozostałe ściany boczne tworzą z podstawą kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) . Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.

Może mi ktoś wytłumaczyć gdzie jest ten kąt alfa? Bo wszystkie sciany są trojkątami prostokątnymi.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Kąty w ostrosłupie

Post autor: Gouranga »

jeśli \(\displaystyle{ a}\) to krawędź podstawy, \(\displaystyle{ h}\) to ta wysokość zawarta między dwiema ścianami, \(\displaystyle{ b}\) to przeciwprostokątna tych ścian prostopadłych do podstawy a \(\displaystyle{ c}\) to ta najdłuższa to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest między \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
damianb543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 191 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w ostrosłupie

Post autor: damianb543 »

Gouranga pisze:jeśli \(\displaystyle{ a}\) to krawędź podstawy, \(\displaystyle{ h}\) to ta wysokość zawarta między dwiema ścianami, \(\displaystyle{ b}\) to przeciwprostokątna tych ścian prostopadłych do podstawy a \(\displaystyle{ c}\) to ta najdłuższa to kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest między \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
Mógłbys to narysować? albo znasz jakiś program gdzie można zobaczyc bryły w 3D?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Kąty w ostrosłupie

Post autor: Gouranga »

Jeśli nie umiesz tego sobie wyobrazić, to ci nie pomogę, jest jedna pionowa krawędź boczna, dwie sąsiednie z nią i przeciwległa najdłuższa. Kąt masz między średnią boczną a podstawą
damianb543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 191 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w ostrosłupie

Post autor: damianb543 »

Gouranga pisze:Jeśli nie umiesz tego sobie wyobrazić, to ci nie pomogę, jest jedna pionowa krawędź boczna, dwie sąsiednie z nią i przeciwległa najdłuższa. Kąt masz między średnią boczną a podstawą
Wytłumacz mi dlaczego ten kąt jest w scianie prostopadłej a pisze ze ma byc w nieprostopadłej?!!!
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kąty w ostrosłupie

Post autor: florek177 »

Bo przeciwprostokątna ściany prostopadłej jest wysokością ściany "nieprostopadłej". Nachylenie ściany bocznej do podstawy mierzysz między jej wysokością a odcinkiem równoległym do krawędzi podstawy. Tu akurat masz przypadek szczególny, gdzie wysokość ściany pokrywa się z jej krawędzią, a odcinek podstawy z krawędzią podstawy.
damianb543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 191 razy
Pomógł: 1 raz

Kąty w ostrosłupie

Post autor: damianb543 »

florek177 pisze:Bo przeciwprostokątna ściany prostopadłej jest wysokością ściany "nieprostopadłej". Nachylenie ściany bocznej do podstawy mierzysz między jej wysokością a odcinkiem równoległym do krawędzi podstawy. Tu akurat masz przypadek szczególny, gdzie wysokość ściany pokrywa się z jej krawędzią, a odcinek podstawy z krawędzią podstawy.
No dobra ale sciana nieprostopadła ma 2 wysokości..
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Kąty w ostrosłupie

Post autor: florek177 »

Jak tak stawiasz sprawę, to ściana trójkątna ma trzy wysokości.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1596
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 248 razy

Kąty w ostrosłupie

Post autor: Gouranga »

Ale kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy jest zawarty między wysokością sciany bocznej opuszczoną na krawędź podstawy a prostą prostopadłą do tej krawędzi podstawy, zawartą w płaszczyźnie podstawy i przechodzącą przez punkt, na który jest opuszczona wysokość ściany bocznej.
ODPOWIEDZ