W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCD krawędź podstawy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
damianb543
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 539
Rejestracja: 6 maja 2016, o 14:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 191 razy
Pomógł: 1 raz

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCD krawędź podstawy

Post autor: damianb543 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym \(\displaystyle{ ABCD}\) krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 12}\), a krawędź boczna \(\displaystyle{ 4\sqrt{7}}\). Punkt \(\displaystyle{ E}\) dzieli krawędź podstawy \(\displaystyle{ AC}\) w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\). Oblicz \(\displaystyle{ \cos}\) kąta \(\displaystyle{ EDC}\).

Pytanie dotyczy obliczenia cosinusa kąta \(\displaystyle{ EDC}\).
Próbowałem zrobić to tak obliczyć \(\displaystyle{ \cos}\) kąta \(\displaystyle{ DAC}\) nastepnie w trojkącie \(\displaystyle{ AED}\) obliczyć dlugość odcinka \(\displaystyle{ ED}\) a potem skorzystać z tw cosinusów w trojkątcie \(\displaystyle{ EDC}\). Dlaczego to źle wychodzi?

\(\displaystyle{ AE=4 \\
AD=DC=4 \sqrt{7}}\)
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2017, o 22:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ABCD krawędź podstawy

Post autor: kerajs »

Pewnie błąd w obliczeniach.
moje wyniki:    
ODPOWIEDZ