Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o znanej krawędzi podstawy oraz znanym polu powierzchni bocznej. Wyznaczyć kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy.
Proszę o sprawdzenie rozwiązanie i ewentualną korektę.
\(\displaystyle{ \tan{\alpha} = \frac{S/3a}{\frac{a\sqrt{3}}{2}}}\)
zatem \(\displaystyle{ \alpha = \arctan({\frac{2S}{3\sqrt{3}a^2}})}\)
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - kąt
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- kinia7
- Użytkownik
- Posty: 704
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 11:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 94 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - kąt
Wysokość ostrosłupa to \(\displaystyle{ H}\)
z tw. „Pietii Golasa”:
\(\displaystyle{ H^2+\left( \frac13\cdot\frac{a\sqrt3}{2}\right)^2=\left( \frac{2S}{3a}\right) ^2\ \ \ \Rightarrow \ \ H=\ ...}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{H}{\frac23\cdot\frac{a\sqrt3}{2}}}\)
z tw. „Pietii Golasa”:
\(\displaystyle{ H^2+\left( \frac13\cdot\frac{a\sqrt3}{2}\right)^2=\left( \frac{2S}{3a}\right) ^2\ \ \ \Rightarrow \ \ H=\ ...}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{H}{\frac23\cdot\frac{a\sqrt3}{2}}}\)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2017, o 23:06 przez kinia7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 3 cze 2014, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
Ostrosłup prawidłowy trójkątny - kąt
A czy przy założeniu, że S to pole całej powierzchni bocznej, zadanie jest rozwiązane poprawnie?kinia7 pisze:Wysokość ostrosłupa to \(\displaystyle{ H}\)
\(\displaystyle{ H^2+\left( \frac13\cdot\frac{a\sqrt3}{2}\right)^2=\left( \frac{2S}{3a}\right) ^2\ \ \ \Rightarrow \ \ H=\ ...}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{H}{\frac23\cdot\frac{a\sqrt3}{2}}}\)
Czy kąt między wysokością podstawy a wysokością ściany bocznej jest prosty? (twierdzenie o trzech prostych)