Cysterna w kształcie walca kołowego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 lut 2017, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Cysterna w kształcie walca kołowego
Zmierzono wymiary cysterny w kształcie walca kołowego. Otrymano \(\displaystyle{ R=2m}\) i \(\displaystyle{ H=10m}\). Pomiarów dokonano z dokładnością odpowiednio \(\displaystyle{ +0,1m, +0,2m}\). Obliczyć objętość tej cysterny oraz podać błąd bezwzględny i względny tego obliczenia.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, o 19:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Cysterna w kształcie walca kołowego
\(\displaystyle{ V\left(R, H\right)= \pi \cdot R^{2} \cdot H}\)
Błąd bezwzględny:
\(\displaystyle{ \Delta V= \frac{ \partial V\left(R, H\right)}{ \partial R} \cdot \Delta R+\frac{ \partial V\left(R, H\right)}{ \partial H} \cdot \Delta H}\)
Trzeba policzyć dwie pochodne i wstawić dane.
Błąd względny to
\(\displaystyle{ \frac{\Delta V}{V} \cdot 100 \%}\)
Błąd bezwzględny:
\(\displaystyle{ \Delta V= \frac{ \partial V\left(R, H\right)}{ \partial R} \cdot \Delta R+\frac{ \partial V\left(R, H\right)}{ \partial H} \cdot \Delta H}\)
Trzeba policzyć dwie pochodne i wstawić dane.
Błąd względny to
\(\displaystyle{ \frac{\Delta V}{V} \cdot 100 \%}\)