zastosowanie całki oznaczonej w geometrii

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
matematyka0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 gru 2016, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

zastosowanie całki oznaczonej w geometrii

Post autor: matematyka0 »

1. oblicz dł krzywej we wspołrzędnych biegunowych:
a)pierwszego obrotu spirali Archimedesa\(\displaystyle{ r=a\phi}\)
b)krzywej zamknietej \(\displaystyle{ r=as\sin^3\frac{\phi}{3}}\)
2.oblicz objetości brył:
a)bryły uzyskanej w wyniku obrotu figury ograniczonej sinusoidą i osią OX dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le \pi}\) wokół: 1)osi 0X 2)osi 0Y
b)bryły uzyskanej w wyniku obrotu krzywej \(\displaystyle{ r=asin2\phi}\) wokól osi r
3.oblicz dł krzywej wykładniczej \(\displaystyle{ y=e^x}\) pomiedzy punktami (0,1) i (1,e).
miodzio1988

zastosowanie całki oznaczonej w geometrii

Post autor: miodzio1988 »

Wzory powinnaś mieć więc gdzie się gubisz?
matematyka0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 29 gru 2016, o 14:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

zastosowanie całki oznaczonej w geometrii

Post autor: matematyka0 »

juz wiem, tylko zad 3..mam problem bo tam są punkty,..a przewaznie jest jakies ograniczenie przez łuki i proste...jak tu w tym 3 mam zrobić?
miodzio1988

zastosowanie całki oznaczonej w geometrii

Post autor: miodzio1988 »

parametryzacje odcinka zastosuj
ODPOWIEDZ