Sześcian i lamana

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

Sześcian i lamana

Post autor: alfred0 »

Dany jest sześcian ABCDEFGH o krawędzi 4. Na krawędziach AB CG HE obrano odpowiednio punkty X Y Z tak że AX=2,CY=HZ=1. Oblicz pole długość najkrotszej lamanej przychodzącej przez punkty X Y Z i leżącej na powierzchni sześcianu.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8587
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Sześcian i lamana

Post autor: kerajs »

Sugeruję narysować fragmenty siatek sześcianu dla wyznaczenia najkrótszej drogi miedzy kolejnymi punktami. Np. droga z X do Y przez krawędź BE to \(\displaystyle{ \sqrt{6^2+1^2}= \sqrt{37}}\), a przez krawędź BC to \(\displaystyle{ \sqrt{4^2+(2+1)^2}= \sqrt{25}}\)
ODPOWIEDZ