ostrosłup prawidłowy sześciokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 10 a jego wysokość ma długość 12. Oblicz pole przekroju tego ostrosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krótszą przekątną podstawy i górny wierzchołek.
Mógłby ktoś pomóc w rowiązaniu?
Mógłby ktoś pomóc w rowiązaniu?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Dłuższa przekątna podstawy to \(\displaystyle{ D=20}\)
Krótszą możesz policzyć z tw. cosinusów
\(\displaystyle{ d ^{2}=10 ^{2} +10 ^{2}-2 \cdot 10 \cdot 10 \cdot\cos120 ^{\circ}}\)
Krótszą możesz policzyć z tw. cosinusów
\(\displaystyle{ d ^{2}=10 ^{2} +10 ^{2}-2 \cdot 10 \cdot 10 \cdot\cos120 ^{\circ}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Potrafisz sobie narysować taki ostrosłup?
Przekrój jest trójkątem równoramiennym.
Kilka razy zastosujesz Tw. Pitagorasa lub wykorzystasz wiedzę o charakterystycznych wielkościach trójkąta równobocznego..
Bez trudu wyliczysz długości boków tego trójkąta:
Podstawa: \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{10 \cdot \sqrt{3} }{2}}\)
Boki: \(\displaystyle{ \sqrt{ 10^{2}+12^{2} }}\)
I potem jego pole.
Przekrój jest trójkątem równoramiennym.
Kilka razy zastosujesz Tw. Pitagorasa lub wykorzystasz wiedzę o charakterystycznych wielkościach trójkąta równobocznego..
Bez trudu wyliczysz długości boków tego trójkąta:
Podstawa: \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{10 \cdot \sqrt{3} }{2}}\)
Boki: \(\displaystyle{ \sqrt{ 10^{2}+12^{2} }}\)
I potem jego pole.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
rozumiem, że ramieniem będzie krawędź boczna, więc dlaczego nie bedzie tak:
boki: \(\displaystyle{ \sqrt{5^{2}+12^{2}}}\) ?
boki: \(\displaystyle{ \sqrt{5^{2}+12^{2}}}\) ?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
A który bok według ciebie ma długość \(\displaystyle{ 5}\)?vital pisze:rozumiem, że ramieniem będzie krawędź boczna, więc dlaczego nie bedzie tak:
boki: \(\displaystyle{ \sqrt{5^{2}+12^{2}}}\) ?
Kluczem jest tutaj dobry rysunek.
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 10 cze 2013, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 5 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
nie bedzie to połowa przekątnej, jednym odcinkiem połowa przekątnej, drugim wysokość a trzecim krawędź boczna?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
ostrosłup prawidłowy sześciokątny
Będzie to połowa przekątnej ale tej dłuższej. A dłuższa przekątna to \(\displaystyle{ D=20}\)
Widzisz teraz to?
Widzisz teraz to?